...

Paveldėjusi šeimos mezgimo tradicijas, sukūrė „lapelį“

Verslas

2016.02.11

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: , .

Paveldėjusi šeimos mezgimo tradicijas, sukūrė „lapelį“

Drabužių iš lino „lapelis“ įkūrėja - Benedikta Daukšaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Po pasaulį pakeliavusi, Kretingos rajono vienkiemyje augusi, o dabar Vilniuje gyvenanti Benedikta Daukšaitė (29) antrus metus gyvena savo projektu „lapelis“ – drabužių iš lino kūrimu ir populiarinimu. Mažais žingsneliais verslą kurianti mergina patyrė, kad jis yra sezoniškas, mat daugeliui linas siejasi su vasara, tad praėjusiais metais pabandė kurti mezginius, derindama liną su vilna. Eksperimentas buvo įdomus ir vykęs – šiemet tikisi gerbėjus sudominti jau ir žiemos kolekcija.

Savarankiška veikla įkvepia

Baigusi Kretingos Pranciškonų gimnaziją, B. Daukšaitė padarė metų pertrauką, o tuomet pradėjo studijas Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Mergina nejunta nostalgijos mokslams gimnazijoje. Jos nuomone, dabartinė švietimo sistema yra gerokai pasenusi ir visiškai neatitinka šiuolaikinių mokinių bei visuomenės, kuriai jie rengiami, poreikių. Matyt, todėl gimnazijoje jai daug labiau patiko veikla po pamokų, įvairūs mokymai ir projektai, savanorystė. Mokykloje ji buvo ir šiokia tokia maištautoja – kovojo dėl mažųjų raidžių rašybos ir jai visai pavyko, nes filologų konkursui sukūrė eilėraščių, kuriuose nebuvo nė vienos didžiosios raidės. Ir pelnė prizinę vietą! Beje, B. Daukšaitės sukurtas prekių ženklas „lapelis“ taip pat visur rašomas tik mažąja raide.

 

„Esame vadinamojo „nulinio švaistymo“ (angl. zero waste) judėjimo dalis. Kiekviena mūsų drabužio detalė numezgama atskirai ir susiuvama. Mūsų darbe nelieka atliekų, kaip tai nutinka dirbant su perkama tekstile, iš kurios drabužio detalės karpomos“

B. Daukšaitė

 

Močiutės mezgimo pamokos

Pirmasis merginos darbas buvo mezgimas. „Dar besimokant mokykloje, močiutė išmokė megzti mezgimo mašina. Tuo metu mama kūrė modelius lino gaminių parduotuvei Vokietijoje, o močiutės pamokyta galėjau imtis tų modelių mezgimo, – pasakoja ji. – Mezgimas mūsų šeimoje gyvuoja jau daugiau nei 40 metų. Šeimos kurti mezginiai buvo išsibarstę po visą Sovietų Sąjungą. Mama iki šiol gerai prisimena, kad dieną prieš man gimstant, į Rostovą prie Dono, prie Azovo jūros, išsiuntė geltoną lino suknelę. O pats tolimiausias taškas, į kurį anuomet iškeliavo mano šeimos darbai, buvo Tolimuosiuose Rytuose, Japonijos jūros Amūro įlankoje esantis Vladivostokas. Labai simboliška, nes šiuo metu pradėjome dirbti su japonais ir, kiek žinau, pirmieji modeliai jau išpirkti. Galima sakyti, kad pasivijau tai, ką mama buvo pasiekusi prieš 30 metų. Matyt, „lapelis“ visada buvo manyje“, – filosofiškai samprotauja mergina.

Dar mokykloje vienas pirmųjų B. Daukšaitės megztų darbų – brolių pranciškonų užsakytos lino drobės, papuošusios Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios rūsyje esančios kriptos sienas.

Kūrybai reikia subręsti

Pasak pašnekovės, „lapelis“ buvo sukurtas mažiau nei prieš metus. Mintis sukurti verslą kilo iš noro pasiūlyti rinkai lėtos, tvarios ir natūralios mados produktą. Kaip pasakoja B. Daukšaitė, viskas įvyko ir vyksta pamažu: atgaivino laiko patikrintus modelius, kūrė naujus, dalyvauja mugėse ir parodose, žvalgosi naujų kontaktų, renka informaciją apie užsienio rinkas ir galimybes prekiauti svetur.

Nešvaistant išteklių

„Esame vadinamojo „nulinio švaistymo“ (angl. zero waste) judėjimo dalis. Kiekviena mūsų drabužio detalė numezgama atskirai ir susiuvama. Mūsų darbe nelieka atliekų, kaip tai nutinka dirbant su perkama tekstile, iš kurios drabužio detalės karpomos“, – apie savo amato principus pasakoja B. Daukšaitė, kurios idėjoms pritaria ir šeima. Kol kas ji sako verslą pradėjusi mažais žingsneliais, tačiau turi planų augti ir plėstis. O kuo verslas darosi didesnis, tuo daugiau atsiranda iššūkių ir naujų situacijų, tad tenka daug mokytis ir aiškintis, kaip viską tinkamai atlikti.

Negali likti toks pat

Kūrybinga mergina džiaugiasi, kad savas verslas yra visapusiškai įdomus, nors tenka labai daug visko išmokti ir išbandyti save skirtingose srityse: nuo mezgimo, rinkodaros, finansų iki tiesioginio pardavimo klientui. Pasak jos, mokytis paskatina kiekvienas naujas modelis ir klientas, tai nuolatinis ir nenutrūkstamas procesas. „Negali likti toks pat, turi nuolat domėtis industrija ir tobulėti“, – tvirtina pašnekovė.

Gamtos ciklo dalis

Pavadinimo idėja „lapelio“ autorei kilo būnant gamtoje. Visą vaikystę ji praleido miškų apsuptoje sodyboje prie Minijos vingio, o, pasiblaškiusi po pasaulį, baigusi mokslus, pagyvenusi dideliuose miestuose, pagaliau suaugo ir įsigijo savo vienkiemį Dzūkijoje šalia Merkio – sugrįžo atgal į gamtą. „Atrodo, kad viskas gyvenime sukasi ratu – lapelis tapo puikia to metafora. O kadangi pagrindinė mūsų naudojama žaliava linas, kuris yra to paties ratu besisukančio gamtos ciklo dalis, tad pavadinimas tapo visavertis ir atspindintis tiek mane, tiek mūsų veiklą. Netgi pirmoji fotosesija vyko naujojoje sodyboje, – sako gamtos mėgėja, puoselėjanti planus ateityje persikelti į sodybą gyventi nuolatos, ten pat puoselėti ir „lapelį“. – Kadangi žemės daug, maždaug 30 ha, ir ji išsidėsčiusi abipus upės, tarp miškų, svajoju įkurti privatų poilsio parką ir puoselėti žemės meną. Žymaus kraštovaizdžio dizainerio Pieto Oudolfo įkvėpta turiu mintį apie eilėraščių sodą, prieš mano akis kaskart iškyla „šalavijų jūra mano perlų žvejo moteriai.“

Pradžiai rinkosi lėtą kelią

Lino gaminių autorė pasakoja, kad savo verslą plėtoja po truputį ir neskubėdama. Pradžiai ji rinkosi savęs finansavimo principą – iš pirmųjų parduotų daiktų pirko siūlus gaminiams, o juos pardavusi dalį pinigų jau atideda papildomoms reikmėms. „Žinoma, šis kelias nėra pats greičiausias verslo plėtojimo būdas ir netolimoje ateityje planuojame imtis spartesnių žingsnių, – dalijasi ji savo planais. – Kadangi augame neskubėdami, didelių klaidų, iš kurių reikėtų pasimokyti, nepadarėme. O įvairios smulkios klaidelės – kiekvieno verslo dalis, dėl jų tik tobulėjame.“

Šiuo metu B. Daukšaitės verslas pats save išlaiko. Ateityje jo savininkė ketina plėstis į užsienio rinkas, tada jau reikės ir investicijų, o kokios sumos prireiks, dabar dar būtų sunku numatyti, nes tai lems konkretūs pasirinkimai, kuriuos dabar ir svarsto.

Verslo bendražygius mergina ragina: „Nebijokite pradėti! Žinoma, klysite ir iš savo klaidų mokysitės. Jei turite idėją, imkitės jos dabar. Pasaulyje vienu metu tokios pat idėjos sukasi ne vieno žmogaus galvoje. Būkite tas, kuris ne tik sugalvojo, bet ir padarė!“

„lapelis“

202-1455172712-880976.jpg 202-1455172712-204535.jpg 202-1455172712-370859.jpg 202-1455172712-493777.jpg 202-1455172712-188341.jpg 202-1455172712-145361.jpg 202-1455172712-520606.jpg 202-1455172712-471134.jpg 202-1455172712-915573.jpg 202-1455172712-760569.jpg 202-1455172712-429282.jpg 202-1455172712-678460.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.