...

Garsinių knygų programėlė stokojantiesiems laiko

Verslas

2016.04.28

Autorius: Alina Žilinaitė

Temos: .

Garsinių knygų programėlė stokojantiesiems laiko

„Audioteka.lt“ įkūrėjas bei vadovas - Aurimas Mikalauskas. Asmeninio albumo nuotr.

Jau trejus metus veikiančios garsinių knygų leidyklos ir interneto platformos „Audioteka.lt“ įkūrėjas bei vadovas Aurimas Mikalauskas (32) džiaugiasi, kad projektas sulaukė sėkmės. Klausytis garsinių knygų galima ir atsisiuntus jas į paprastą ar planšetinį kompiuterį, MP3 grotuvą, ir per mobiliąją programėlę.

2012 m. tikėjusiųjų, kad toks verslas sulauks visuomenės dėmesio ir bus pelningas, buvo vienetai. Vis dėlto iššūkio nepabūgęs verslininkas teigia ne tik įgyvendinęs asmeninę svajonę, bet ir sukūręs vertingą produktą.

Ateitį visuomet siejo su informacinėmis technologijomis

Nors knygos A. Mikalausko gyvenime visada užėmė svarbią vietą, tačiau ateitį jis siejo su informacinėmis technologijomis. Dar mokyklos laikais susidomėjęs kompiuteriais ir mokydamasis dešimtoje klasėje, vaikinas pradėjo dirbti Panevėžio radijo stotyje „Aukštaitijos radijas“, kur prižiūrėjo kompiuterius. Netrukus jį pastebėjo radijo stoties interneto tiekėjai ir pasiūlė darbą – diegti internetą, prižiūrėti serverius. „Kai tik pradėjau dirbti, man tapo aišku, ką noriu veikti gyvenime. Baigiau komunikacijos ir informacijos studijas, tačiau visuomet dirbau informacinių technologijų srityje. Skaityti mėgau, tačiau tai buvo tik pomėgis ir būdas mokytis, o garsinės knygos mano gyvenime atsirado visai netikėtai“, – prisimena pašnekovas.

 

„Šiandien savo ateitį sieju tik su garsinėmis knygomis ir darysiu viską, kad kuo daugiau žmonių gautų iš to naudos. Garsinės knygos man yra be galo įdomios. Jau įsitikinau, kad ir Lietuvoje tai turi ateitį. Šis projektas mane uždega ir įkvepia“

A. Mikalauskas

 

Garsinės knygos pakeitė gyvenimą

Sukūrus šeimą ir gimus sūnui, gyvenimo ritmas gerokai pasikeitė. Stengdamasis suderinti vaiko priežiūrą ir asmeninį tobulėjimą, A. Mikalauskas susidomėjo garsinėmis knygomis. „Mūsų vaikas buvo labai neramus, netgi pasiskirstėme su žmona pamainomis: ji prižiūrėdavo sūnų dienomis, o aš, suderinęs savo darbo grafiką JAV įmonėje, naktimis. Tuo metu vieno draugo paskatintas atradau garsines knygas. Supratau, kad jeigu neturiu laiko skaityti, galiu sau leisti klausytis garsinių knygų tuo metu, kai vežioju vaiką vežimėlyje“, – pasakoja idėjos sumanytojas.

Pasak jo, nors garsinių knygų anglų kalba netrūko, labai norėjosi jų klausytis ir gimtąja kalba. Pradėjęs domėtis ir ieškoti, suprato, kad kokybiškai lietuvių kalba įgarsintų knygų yra labai mažai, o ir jos dažniausiai platinamos piratinėse svetainėse. „Pamaniau, kad aš ne vienintelis, kuriam garsinės knygos būtų labai naudingos“, – teigia jis.

Taigi didžiulis noras sukurti vertingą projektą paskatino pradėti domėtis verslu, knygų leidyba. A. Mikalausko teigimu, didžiausias iššūkis buvo suprasti, kas yra verslas: „Neįsivaizdavau, nuo ko reikėtų pradėti projektą, tad pradėjau tuo aktyviai domėtis.“

Pradžia nuo tinklaraščio

Praėjus trejiems metams vyras ryžosi pradėti projektą. Pirmasis žingsnis buvo tinklaraščio „Audioknygos.lt“ atsiradimas. Pastebėjęs, kad žmonių susidomėjimas gana didelis, jis pradėjo ieškoti partnerių, galimybių viską įgyvendinti techniškai, bendrauti su autorių teisių savininkais. Tuomet daugelis į projektą žiūrėjo gana skeptiškai, tačiau tai nesutrukdė pradėti verslo.

O pavadinimo paieška suvedė su būsimais partneriais. Viena sunkiausių užduočių buvo sugalvoti projektui tinkamą pavadinimą. „Svarsčiau įvairius variantus, taip į galvą šovė „Audioteka“. Paaiškėjo, kad Lenkijoje jau buvo įkurta tokio paties pavadinimo garsinių knygų platforma, tad susisiekiau su jais ir 2012 m. rudenį pradėjome bendradarbiauti“, – atskleidžia A. Mikalauskas.

Dėl partnerių iš Lenkijos „Audioteka.lt“ startavo daug greičiau, nei buvo tikėtasi, be to, prireikė gerokai mažiau investicijų. Jie iki šiol rūpinasi visu techniniu projekto įgyvendinimu. Knygų leidyba kol kas vis dar finansuojama iš asmeninių A. Mikalausko lėšų, tačiau tikimasi, kad per artimiausius metus projektas turėtų visiškai atsipirkti. „Pirmosios išleistos knygos jau atsiperka, tad galima daugiau investuoti į naujų knygų leidybą. Per metus išleidžiame 5–6 garsines knygas, dar keletą bendradarbiaudami su partneriais“, – dalijasi jis.

Sėkmingai veikia jau dvejus metus

Projektas pradėtas plėtoti 2012 m., o oficialiai pristatytas po poros metų darbo – 2014 m. Vilniaus knygų mugės metu. Daugiausia leidžiama asmeniniam tobulėjimui skirtų garsinių knygų.

Šiuo metu jau yra daugiau nei 32 tūkst. registruotų vartotojų, išbandžiusių „Audioteka.lt“, o skaičius nuolat didėja. Visi išleidžiami kūriniai garsinami „Audiotekos“ įrašų studijoje, o knygos jau suskambo Simonos ir Jono Nainių, Simo Stankaus, Inetos Stasiulytės, Andriaus Tapino ir kitų diktorių balsais.

„Šiandien savo ateitį sieju tik su garsinėmis knygomis ir darysiu viską, kad kuo daugiau žmonių gautų iš to naudos. Garsinės knygos man yra be galo įdomios. Jau įsitikinau, kad ir Lietuvoje tai turi ateitį. Šis projektas mane uždega ir įkvepia“, – tikina verslininkas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.