...

Su nauja programėle siūlo ir naują bendravimo būdą

Verslas

2016.08.29

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Su nauja programėle siūlo ir naują bendravimo būdą

Programėlės „Applatin“ kūrėjas - Arvydas Matulevičius. Asmeninio albumo nuotr.

„Šiandien mums labiausiai reikia bendruomenės, žmonių, kurie išbandytų programėlę“, – sako alytiškis Arvydas Matulevičius (32), sukūręs „Applatin“. Ši programėlė – tai kelerių metų darbo rezultatas. Visada dėliones ir galvosūkius mėgęs verslininkas nutarė žmonėms pasiūlyti naują komunikacijos būdą ir, užuot ieškojus dingsties parašyti ką nors reikšminga, kiek primirštam draugui nusiųsti žinutę su nuotraukos dėlione.

Sujungė kelis pomėgius

A. Matulevičius tikina visada mėgęs dėlioti dėliones. Kai atsirado išmanieji telefonai, jis natūraliai pradėjo ieškoti jiems skirtų dėlionių programėlių. Tačiau teko nusivilti. Labai greitai jis priėjo prie išvados, kad standartinėse mobiliųjų telefonų programėlėse dėlionės sudarytos iš labai riboto paveikslėlių rinkinio. Kaskart vis pagaudavo save žaidžiantį su tomis pačiomis, abstrakčiomis ir banaliomis dėlionėmis, kol pagaliau visa tai jam labai nusibodo. Kiekvieno paveikslėlio dėliojimas tebuvo būdas prastumti laiką, o ne įdomi veikla, kuria galėtų mėgautis.

 

„Kilo mintis sukurti interneto puslapį, kuriame būtų galima dėlioti dėliones. Tačiau dėlioti dėliones tokiu formatu labai nepatogu – tai vargina akis. Taip pamažu ir priėjau prie idėjos, kad reikia kurti programėlę.“

A. Matulevičius.

 

„Kai nusipirkau savo pirmąjį išmanųjį telefoną, iš karto atsisiunčiau dėlionių žaidimą. Pastebėjau, kad, nors ir labai mėgstu dėliones, man jos tiesiog atsibosta. Po kokios dešimtos peizažo nuotraukos pasidarė nuobodu. Pradėjau galvoti, kad būtų puiku, jeigu kas nors atsiųstų originalią nuotrauką, kurią būtų galima sudėlioti. Taip viskas susijungė į vieną programėlę, visos idėjos, sukauptos per kelerius metus“, – pasakoja pašnekovas.

Iš pradžių jis turėjo planą sukurti ką nors panašaus į programėlę „Touchnote“. Tai programėlė, leidžianti siųsti savo draugams pašto atvirukus. Tereikia padaryti nuotrauką savo telefonu, o draugai ar giminaičiai jau gauna popierinį atviruką. Panaši koncepcija visgi buvo kiek per didelė ambicija. „Tuo metu dirbau visiškai vienas ir niekaip nebūčiau galėjęs sukurti tokios sudėtingos sistemos. Pradėjau galvoti apie tai, kaip pakeisti idėją. Kilo mintis sukurti interneto puslapį, kuriame būtų galima dėlioti dėliones. Tačiau dėlioti dėliones tokiu formatu labai nepatogu – tai vargina akis. Taip pamažu ir priėjau prie idėjos, kad reikia kurti programėlę“, – prisimena A. Matulevičius.

Visgi panašumą į tradicinius atvirukus jis nutarė išsaugoti. „Applatin“ iš tikrųjų veikia gana panašiai, tiesiog visa sistema perkelta į skaitmeninę erdvę. „Tarkim, išvažiuojate kur nors atostogauti, ten nusiperkate atviruką ir jį išsiunčiate draugams. Mūsų programėlėje vyksta labai panašus procesas. Jūs pasirenkate nuotrauką, užrašote ant jos žinutę, pasirenkate kuriamos dėlionės sudėtingumo lygį ir išsiunčiate ją savo draugui. Taigi modelis labai panašus“, – aiškina pašnekovas.

Programėlė turi ir socialinio tinklo ypatybių. Vienas iš programėlės privalumų yra tas, kad jos dėka vartotojai gali siųsti savo nuotraukas visam pasauliui ir leisti žmonėms iš skirtingų šalių ar žemynų pamatyti, kaip gyvena kiti. Tai vyksta kaip labai paprasti mainai – programėlės naudotojai siunčia savo pasirinktą nuotraukos dėlionę į „World” ir grįžtamuoju ryšiu atgal gauna foto dėlionę, kuri buvo atsiųsta kito vartotojo.

Pasirinkus funkciją „World“, nuotraukų dėlionėmis galima dalytis su visais vartotojais, o asmeninės žinutės labai tinka senoms pažintims atgaivinti.

„Norisi seniems draugams padėti greičiau susisiekti, nes man atrodo, kad mes visi turime po kokius penkis draugus, su kuriais nuolatos susitinkame, ir dar kelias dešimtis, kuriuos pamatome kelis kartus per metus. Tačiau pastariesiems kažkaip sunku parašyti. Paprastai manome, kad tam reikėtų kokios nors dingsties. Vietoj tos ieškomos priežasties mes tiesiog siūlome savo senam draugui išsiųsti tokią nuotrauką. Tai puiki galimybė peržengti tokį nepatogumą, barjerą“, – teigia „Applatin“ kūrėjas.

Pagrindinis tikslas – suburti bendruomenę

A. Matulevičius atskleidžia su šia programėle dirbęs apie trejus metus. Rezultatu jis didžiuojasi ir dabar labiausiai norėtų ją kuo plačiau paskleisti. „Mūsų tikslas šiuo metu yra kuo geriau išbandyti programėlę. Trejus metus kūrėme jos techninę dalį, bet beveik neskyrėme dėmesio rinkodarai. Jeigu norime judėti tolyn, turime sukaupti vartotojų bazę. Mūsų tikslas buvo sukurti gerai veikiančią programėlę, kurią atsisiųstų apie 500–1 000 žmonių. Pirmą dalį atlikome. Jeigu tikimės investuotojų dėmesio, reikia įvykdyti antrą dalį. Tada galėsime eiti pirmyn“, – kalba jis.

Programėlė šiuo metu veikia visame pasaulyje, o jos kūrėjas įsitikinęs, kad ji turi visas galimybes virsti pasauliniu produktu. Anot jo, „Applatin“ padeda atsikratyti senos rutinos, kai nuotraukas siųsdavome tik per susirašinėjimo programėles. Greitas susirašinėjimas pereina į visiškai kitą lygį, nes, sukūrus patrauklaus formato žaidimą, vartotojai gali susisiekti ir dalytis savo istorijomis bei širdžiai mielais prisiminimais daug įdomiau.

„Siekėme sukurti produktą, kurio veikimo principas labai aiškus. Tačiau net neabejoju, kad jis evoliucionuos. Mes esame labai arti žinučių tipo programėlių, kurios šiuo metu itin populiarios. Manau, tikrai gali būti, kad judėsime ta kryptimi. Puikus panašios evoliucijos pavyzdys yra „Snapchat“. Jie juk irgi ne iš karto įdiegė pokalbio funkciją, bet dabar ji tampa vis svarbesnė“, – dėsto A. Matulevičius.

Su „Applatin“ jis dirba gyvendamas Anglijoje ir, kaip pats sako, vargu ar būtų ryžęsis dirbti su tokio ambicingumo projektu, jeigu ne ta aplinka, kuri jį šiuo metu supa. „Gyvendamas Lietuvoje niekada nebūčiau pagalvojęs, kad galima kažką kurti pasauliniu mastu. Tačiau Anglija šioje srityje labai praplėtė akiratį. Tai didžiausias gyvenimo čia pliusas. Kiek čia sutinku žmonių, visi nuo pačių pradžių galvoja, kaip jų produktas veiktų pasaulinėje rinkoje. Mažai kas koncentruojasi į vieną regioną. Nepabuvęs tokioje aplinkoje, vargu ar būčiau tai supratęs“, – sako jaunasis verslininkas.

Jo teigimu, „Applatin“ kurtas kaip pasaulinis produktas ir siekia suburti tarptautinę bendruomenę. Būtent prisidėti prie jos jis visus ir kviečia. Juk nepavykusius startuolius nuo milijoninių bendrovių kaip tik ir skiria gebėjimas ją suburti. „Programėlės, kurios orientuotos į bendruomenę, pagrindinis turtas ir yra žmonės. Be jų nieko nepasieksi. Net nesvarbu, ką esi sukūręs. Todėl ir norime dabar pritraukti kuo daugiau žmonių. Norime suburti savo bendruomenę ir parodyti tai, ką esame sukūrę“, – sako A. Matulevičius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.