...

D. Lebedzinskas: svarbiausia, kad e. įrankio kūrėjai nebūtų per daug nutolę nuo verslo

Verslas

2014.12.27

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: .

D. Lebedzinskas: svarbiausia, kad e. įrankio kūrėjai nebūtų per daug nutolę nuo verslo

Darius Lebedzinskas - programinės įrangos kūrimo bendrovių Baltijos šalyse NFQ vienas įkūrėjų. BFL/ Vyginto Skaraičio nuotr.

Niekas nebesiginčija su teigiančiaisiais, kad informacinių technologijų plėtra suteikė visiems ne tik daugiau pramogų, bet ir gerokai palengvino įvairių sričių specialistų, verslininkų darbą. Tai, kad sėkmingai veikiančiai įmonei nebus privalu turėti fizinio biuro, dar prieš dešimtmetį įsivaizdavo tik labai maža dalis entuziastų. O šiandien tai yra plintanti tendencija. Kaip dar praktiški ir verslo darbus palengvinantys e. įrankiai keis įmonių bei jų darbuotojų veiklą, kokie jie bus ateityje, savo įžvalgomis pasidalijo vienos didžiausių programinės įrangos kūrimo bendrovių Baltijos šalyse NFQ vienas įkūrėjų Darius Lebedzinskas.

Kokybę nurodo galimybė lengvai pereiti prie kito įrankio

Pasak D. Lebedzinsko, šiais laikais verslo atstovai retai kada nori mokėti dideles sumas už įrankių licencijas, nes prasmingiau investuoti lėšas į verslo plėtrą. Įmonės poreikiai ir jos procesai dažnai keičiasi, todėl darosi svarbu nusipirkti tiek įrankio resursų, kiek reikia tą dieną.

„Kalbu apie vartotojų skaičių, kintančius vartotojų vaidmenis, naudojamus atminties išteklius ir pan. Tokiais atvejais praktiška yra ne pirkti, o nuomotis reikalingus resursus. Jei kalbėtume apie sudėtingus įrankius, pavyzdžiui, ERP, jais turi būti lengva keisti darbo procesus, kad nereikėtų ilgą laiką laukti pakeitimų ir daug už juos mokėti. Įrankis turi būti lengvai keičiamas ir pritaikomas prie naujų verslo poreikių. Tarkime, privalo turėti galimybę kurti papildomus modulius“, – aiškino IT ekspertas ir verslininkas.

Anot jo, greitas įrankio diegimas taip pat labai svarbus, ypač kai taip trūksta IT specialistų ir visi užsiėmę.

 

Verslininką turi tenkinti investavimo į įrankį grąža. IT neturi būti vien išlaidų eilutė.

D. Lebedzinskas

 

„Šiais laikais įrankiai turi būti prieinami internetu ir, pageidautina, kad būtų suderinami su skirtingomis platformomis („Mac“, AK, mobiliaisiais prietaisais).

Tobula, kai įrankiai yra integruoti tarpusavyje, kai skirtingi įrankiai geba keistis duomenimis. Man keista, kad ir kai kurie šiuolaikiniai įrankiai neturi duomenų apsikeitimo sąsajų. Juk geras įrankis verslininkui yra tas, kuris lengvai pakeičiamas kitu, t. y. iš jo lengva eksportuoti duomenis kitur“, – tikino pašnekovas.

Geografinė padėtis jau nieko nereiškia

Paklaustas, ar e. įrankių kūrimą apibrėžia geografinė padėtis, D. Lebedzinskas tikino, kad svarbiausia, jog įrankio kūrėjai, IT specialistai nebūtų per daug nutolę nuo verslo ir vartotojų.

„Tik taip jie galės sukurti būtent tai, ko reikia rinkai ar verslui. O tokiu atveju geografinė padėtis nėra svarbi“, – sakė NFQ vienas įkūrėjų ir pridūrė, kad kai kurie e. įrankiai yra lokalūs dėl įstatyminės bazės, reikalingų integracijų su vietiniais partneriais, pavyzdžiui, apskaitos ar ERP įrankiai. Todėl dažnai kiekvienoje šalyje yra puikių vietinių programų.

Globalios sėkmės ir praktiško e. įrankio pavyzdžiu D. Lebedzinskas yra linkęs laikyti tokias paslaugas kaip „Google Docs“, „Google Mail“, „Dropbox“ arba „Evernote“.

„Dirbdamas įsitikinau, kad šiais įrankiais naudojasi tiek smulkusis, tiek gana didelis verslas“, – savo pasirinkimą pagrindė pašnekovas.

Kokia e. įrankių ateitis?

Nors sakoma, kad prognozės yra nedėkingas užsiėmimas, šį kartą D. Lebedzinskas sutiko pažvelgti į ateitį ir įvardijo kelias tendencijas bei lūkesčius, kuriuos puoselėja verslininkai, laukiantys vis geresnių IT sprendimų.

Pasak pašnekovo, ir dabar, ir ateityje itin svarbus aspektas išliks mobilumas ir tai, kaip e. įrankių kūrėjai jį sugebės išnaudoti paslaugoms tobulinti bei patogumui didinti. Vis dėlto mobilieji prietaisai nebus atsakymas į visus klausimus. Kita tendencija, kurią nurodė D. Lebedzinskas, – tai skirtingų kanalų išnaudojimas, nesikoncentruojant tik į vieną galimybę.

„Verslininką turi tenkinti investavimo į įrankį grąža. IT neturi būti vien išlaidų eilutė.

Diegdama įrankį įmonė turi neprarasti savo išskirtinumo, kad galėtų toliau sėkmingai veikti. Todėl organizacija neturi taikytis prie įrankio taip, kad iš esmės pakistų ir tie procesai, kurie veikė gerai ir užtikrino puikų darbą“, – pabrėžė D. Lebedzinskas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.