...

Nacionaliniai Kirgizijos ir Mongolijos verslo ypatumai

Verslas

2015.05.17

Autorius: Greta Andriuškevičiūtė

Temos: , .

Nacionaliniai Kirgizijos ir Mongolijos verslo ypatumai

Nacionaliniai Kirgizijos ir Mongolijos verslo ypatumai Flickr.com nuotr.

Kirgizija ir Mongolija – tai šalys, apie kurių istoriją, kultūros laimėjimus, ekonominius rodiklius ar verslo galimybes išgirstame gana retai, nors jose taip pat aktyviai reiškiasi ir veikia istorinio palikimo įtaka, kultūrą formuojančios tradicijos bei skatinamas gyventojų ir atvykėlių verslumas. Kultūrų ir rinkų pažinimas yra esminis dalykas, norint sulaukti sėkmės tarptautiniame versle ar siekiant inovacijų vietinėje erdvėje. Tad kokių idėjų galime pasisemti iš Kirgizijos bei Mongolijos istorinių ir kultūrinių klodų?

Kirgizija

Stereotipai ir mitai

Neišsilavinę ir žiaurūs vyrai, jodinėjantys po laukus, grobiantys moteris ir verčiantys tapti jų žmonomis, – toks vaizdinys iškyla ne vienam išgirdus Kirgizijos pavadinimą, tačiau tai tik stereotipas, utriruotas įvaizdis, gimęs ir susiformavęs šalies istoriniame, socialiniame bei ekonominiame kontekste. Žinios apie vyrų dominavimą, bekraščius šalies tolius, glaudų santykį su gamta ir kirgizų gyvenimo būdą bei tradicijas aštrina vaizduotę ir skatina kurti naujus mitus apie šalį. Atmetus tokį ryškiai ir smarkiai veikiantį stereotipą, vis dėlto išlieka kitas, tvirtinantis, kad, nors smurtas ir prievarta taip aktyviai Kirgizijoje nėra suklestėję, saugumu ši šalis pasigirti, deja, negali. Prie Kirgizijos kaip nesaugios valstybės mito kūrimo aktyviai prisideda ir patys gyventojai bei žiniasklaida, itin eskaluojanti vietinius maištus ir socialinius neramumus. Toks elgesys ir požiūris daro neigiamą įtaką šalies ekonomikai bei turizmui, tačiau po truputį jis slopsta ir šalis pradeda savo įvaizdį kurti teigiama linkme.

Verslo kultūros ypatumai

Nors ir nėra gerai išplėtotas, verslas Kirgizijoje yra skatinamas ir plėtojamas. Iš socialinio gyvenimo atėję bruožai, mandagumo bei kultūros ženklai persiduoda ir verslo susitikimams. Stengiamasi palaikyti draugiškus ir malonius kolegų santykius. Kirgizijoje gyvenantys žmonės išsiskiria maloniu bendravimu, draugiškumu ir noru kurti bei palaikyti šiltą tarpusavio ryšį, todėl labai tikėtina, kad naująjį pažįstamą, verslo kolegą kirgizas pasikvies pavakarieniauti į savo namus. Svarbu niekada nepamiršti atsinešti lauktuvių, o atėjus į namus būtina nusiauti batus ir palikti juos prie durų. Kirgizai į valgymą bei gėrimą žiūri labai rimtai ir su pagarba, todėl svečiai tikrai bus nustebinti patiekalų gausa bei įvairove.

Darbo savaitė įprastai trunka kaip ir Lietuvoje – nuo pirmadienio iki penktadienio, o daugiausia emigrantų galima sutikti dirbančių tarptautinėse organizacijose. Nors šalyje atlyginimai maži, tačiau pigus pragyvenimas, nauja aplinka ir kultūra gali pažadinti ne vieno avantiūrų mėgėjo norą vykti ir kurti verslą Kirgizijoje.

Verslo etiketas

Nors tiek moterų, tiek vyrų apranga verslo susitikimuose yra oficiali ir gana konservatyvi, stiliaus pojūtis vis dėlto išlaikomas. Moterys dažniausiai avi aukštakulnius, o vyrų aprangos spalvų paletėje dominuoja juoda spalva. Itin daug dėmesio kreipiama į avalynę ir jos švarą, tad prieš susitikimą būtina susitvarkyti batus. Kirgizai nėra itin punktualūs ir tai, kad jie vėluoja į verslo posėdį, negali būti laikoma įžeidimu. Susitikę vyrai visada vienas kitam paspaudžia rankas, nesvarbu, ar jie pažįstami, ar ne. Vykstant į šią šalį svarbu pasirūpinti ir vizitinėmis kortelėmis, kuriose informacija būtų pateikta anglų ir rusų kalbomis.

Įdomūs faktai

Daugybė metų, praleistų Sovietų Sąjungoje, padarė nemažą įtaką Kirgizijos socialiniam ir kultūriniam gyvenimui. SSRS atspindžiai bei šešėliai dar ir dabar, praėjus daugiau kaip dvidešimt metų po išsilaisvinimo, persekioja valstybės gyventojus. Muzika, drabužiai, netgi kalba atskleidžia stiprią praeities įtaką, kuri tebejuntama visuomenėje, tačiau šalis savo esmės ir identiteto neprarado.

Mongolija

Stereotipai ir mitai

Šios šalies gyventojai nemoka vairuoti automobilio, nieko nėra girdėję apie mikrobangų krosnelę ar siurblį ir net neturi bei neišpažįsta jokios religijos – su tokiais stereotipais galime susidurti, pradėję domėtis Mongolijos istorija, kultūra ar šių dienų aktualijomis. Nors kiekviename mite slypi dalelė tiesos, tačiau šie stereotipai, apibūdinantys gyvenimą Mongolijoje, prasilenkia su laiku. Dauguma mongolų jau puikiai moka vairuoti, mikrobangų krosnelėmis naudojasi ne viena namų šeimininkė, o budizmo religiją išpažįsta pusė Mongolijos gyventojų.

Verslo kultūros ypatumai

Mongolija – tai įspūdinga šalis su giliomis tradicijomis ir įvairiais kultūrų bei praeities civilizacijų atspindžiais. Norint suprasti draugą ar verslo partnerį, reiktų susipažinti su vietos papročiais, tradicijomis. Mongolų kultūroje daug dėmesio skiriama punktualumui, o bendravimas verslo aplinkoje yra gana formalus. Reiktų vengti planuoti susitikimus artėjant valstybinėms šventėms. Verslo susitikimui reiktų pasiruošti išsamiai ir iš anksto, parengti dalomąją medžiagą, taip pat persiųsti informaciją el. paštu.

Verslo etiketas

Verslo susitikimo metu mongolai visada stengiasi išvengti nemalonių temų ar bent jau kuo labiau jas nutolinti, todėl apie negatyvius dalykus geriau nekalbėti. Jeigu būtina, verčiau nukelti temą į posėdžio pabaigą. Jei susitikime diskutuojama teisės ar technikos klausimais, visada geriau pasisamdyti vertėją, kad komunikacija būtų visiškai skaidri ir aiški. Tradiciškai pokalbiai prasideda nuo mažų, kamerinių aptarimų šeimos ir gyvenimo klausimais, o vėliau po truputį pereinama prie verslo diskusijų objekto. Mongolai, kaip ir kirgizai, didelę reikšmę teikia maistui, todėl, jei siūlo išgerti ar pavalgyti, būtina nors kiek paragauti ir jokiais būdais nepriekaištauti dėl skonio ir nereikšti neigiamų jausmų. Jei visgi alkoholinių gėrimų nenorite gerti, užtenka pakelti stikliuką ir jo kraštelį priglausti prie lūpų, taip bus patenkintas šeimininkų svetingumas.

Įdomūs faktai

Jau nuo seniausių laikų Mongolijos žmonės buvo itin prietaringi ir tai išliko iki šių dienų. Jei kelią perbėgo katė, mongolas laikys tai nelaimės ženklu ar pranašyste ir kelis kartus spjaus per petį, kad išvengtų nemalonumų. Pamatęs krintančią žvaigždę, Mongolijos gyventojas tiki, kad tuo metu kažkas miršta, todėl, norėdamas išvengti staigios ir netikėtos mirties, taip pat spjauna per petį ir sako: „Tai ne mano žvaigždė!“ O netyčia išliejęs ant žemės jogurtą ar pieną, mongolas būtinai turi į jį pamirkyti pirštus, kad išvengtų nelaimės ir sulauktų sėkmės tiek asmeniniame gyvenime, tiek versle.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.