...

Nekilnojamojo turto rinka: kokios perspektyvos naujoms įmonėms?

Verslas

2015.07.23

Autorius: Gražina Vincel

Temos: , .

Nekilnojamojo turto rinka: kokios perspektyvos naujoms įmonėms?

Nekilnojamojo turto rinka: kokios perspektyvos naujoms įmonėms? flickr.com nuotr.

Pastaruoju metu nekilnojamojo turto sektoriuje galima pamatyti naujų pokyčių – būsto rinkoje klesti pirkėjų aktyvumas, o tarp šios rinkos žaidėjų daugėja naujokų. Taigi ar perspektyvu šiuo metu užsiimti verslu statybų sektoriuje? Mindaugas Statulevičius, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) vadovas, teigia, kad galimybių šioje rinkoje tikrai yra.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis yra apskaičiavęs, kad senieji žaidėjai šiuo metu pralaimi, mat du trečdalius investuotojų nekilnojamojo turto sektoriuje sudaro naujos įmonės. „Viena vertus, galbūt tai yra gerai, kita vertus, tai kelia susirūpinimą, kaip ta rinka toliau judės“, – sako jis.

Prieš kelerius metus statybų sektoriuje prasidėjo suaktyvėjimas, mat atsirado vis daugiau naujų nekilnojamojo turto plėtotojų. Tarp jų – gretutiniai verslai, nusprendę investuoti į nekilnojamąjį turtą, pavyzdžiui, Vilniuje į naujų būstų statybą. „Tuo metu tai atrodė labai perspektyvu ir dabar tai patvirtina rinkos aktyvumas, pardavimas“, – teigia M. Statulevičius.

Grėsmės naujokams

Vis dėlto jis atkreipia dėmesį, kad naujokams nekilnojamojo turto srityje iškyla kelios grėsmės: tai patirties trūkumas ir projekto suvaldymo rizika. Pirmą kartą projektai gali būti vykdomi taupant tam tikras sąnaudas, tarkime, nesamdant projektų valdytojų ar tiesiog pasiremiant tam tikra savo patirtimi, kuri ne visada gali būti pakankama.

„Statyti regione vien todėl, kad ten nėra didelės konkurencijos, ne visada labai efektyvu, nes yra rizika, kad iš tavęs nenupirks tų projektų. Tai reikia įvertinti“

M. Statulevičius

„Nekilnojamojo turto naujokai kartais eina paprastuoju keliu, pavyzdžiui, jei nusipirko naujos žemės, tikisi greitai ten išplėtoti naują projektą ir kartais bando persivilioti ilgalaikių rinkos žaidėjų projektų vadovus, statybininkus. Tačiau jų tvarumas, noras ilgam investuoti šioje rinkoje ir išsaugoti savo vardą kartais gali būti abejotinas“, – perspėja pašnekovas.

Tad ar dabar tinkamas metas naujai įmonei pradėti savo verslą statybų sektoriuje? M. Statulevičiaus teigimu, metas yra neblogas, tik reikėtų įvertinti daug įvairių aplinkybių, pavyzdžiui, augančius reikalavimus statybų draudimui. „Iš principo statyba yra vienas generalinių verslų. Galimybių čia tikrai yra: jei ne būsto statyboje, tai komercinėse biurų, sandėliavimo ar logistikos srityse“, – tvirtina jis.

Mieste ar regione?

Pasak LNTPA vadovo, šiuo metu geriausia plėtoti nekilnojamojo turto projektus didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, kuriuose būsto pardavimas aktyviausias: „Tai iš karto parodo naujos statybos poreikį, pajėgumą ir galimybę įpirkti. Regionuose pastatyta naujų daugiabučių, kurie stovi tušti. Turbūt didžiausias laimėjimas ir grąža yra plėtojant didžiuosiuose miestuose.“

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad didžiuosiuose miestuose veikia daugybė nekilnojamojo turto bendrovių, todėl vargu ar naujokui pavyks užkariauti rinkos dalį, tačiau pašnekovas įsitikinęs, kad maža konkurencija ne visada yra pranašumas.

„Statyti regione vien todėl, kad ten nėra didelės konkurencijos, ne visada labai efektyvu, nes yra rizika, kad iš tavęs nenupirks tų projektų. Tai reikia įvertinti. Galbūt geriau pakonkuruoti, investuoti į kokybę, savo vardą ir ilguoju laikotarpiu išlošti, negu pastatyti projektą ir paskui laukti, surinkinėti pirkėjus. Kol kas matome, kad dauguma eina tuo keliu ir plėtoja didžiuosiuose miestuose“, – tvirtina jis.

Vis dėlto M. Statulevičius neatmeta galimybės, kad regionuose taip pat galima rasti perspektyvų užsiimti statybų verslu, tarkime, tam tiktų gamybos bazės plėtojimas ar ilgalaikės investicijos į prekybos centro, gamyklos statybą.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.