...

Ką teks atskleisti bankui, kreipiantis dėl finansavimo?

Verslas

2015.08.06

Autorius: Marija Rudzevičiūtė

Temos: .

Ką teks atskleisti bankui, kreipiantis dėl finansavimo?

Medicinos banko Produktų plėtros departamento produktų vadybininkė - Rasa Ožalinskienė. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Trūksta pinigų įgyvendinti naujai idėjai? Jums gali padėti bankas, tačiau, prieš keliaujant ten ieškoti finansavimo, būtina tinkamai pasirengti. Juk potencialus investuotojas turi patikėti jūsų idėja taip pat stipriai, kaip ja tikite jūs“, – sako Medicinos banko Produktų plėtros departamento produktų vadybininkė Rasa Ožalinskienė ir pataria, kaip pasiruošti pokalbiui su banko atstovais.

Kam bus naudojami skolinti pinigai?

„Kreipdamiesi į banką dėl naujo verslo finansavimo, pasirenkite pristatyti savo verslo idėją. Kuo daugiau apgalvotų detalių pateiksite, tuo didesnė tikimybė, kad ja patikės ir bankas. Potencialų investuotoją turite įtikinti, kad jūsų verslas bus patrauklus rinkoje, jūs puikiai suprantate jo riziką, esate ištyrę konkurencinę aplinką ir objektyviai vertinate savo galimybes, žinote, kuo jūsų produktas ar paslauga geresni nei konkurentų. Būkite apsisprendę, kiek ir kam jums reikės pinigų. Tiesa, banko atstovai nori kalbėti su pačiu pradedančiuoju verslininku, todėl verslo konsultantų paslaugos ne visada jums pravers. Galbūt jūsų verslo planas ir nebus tobulas, bet svarbu, kad jūs jį paruošėte pats ir bankui galite pakomentuoti savo apskaičiavimus bei atsakyti į klausimus“, – dėsto pašnekovė.

 

„Atėjus į banką dėl naujo verslo finansavimo, jūsų tikrai paklaus ir bankas patikrins, kokie yra jūsų finansiniai įsipareigojimai bei kaip jie vykdomi. Gera jūsų asmeninė kredito istorija yra labai svarbus rodiklis bankui, priimant sprendimą dėl finansavimo suteikimo“

R. Ožalinskienė

 

Kuo grindžiate planuojamos veiklos finansinius rezultatus?

„Būkite paruošę numatomos veiklos planuojamų sąnaudų ir pajamų planus, pinigų srautų prognozes, pagal kurias bankas įvertins verslo potencialą. Turi būti aišku, kokiomis prielaidomis remiantis planuojami finansiniai rodikliai. Siūlyčiau apgalvoti ir bankui pateikti kelis scenarijus: optimistinį, realistinį ir pesimistinį. Be to, bankas paprastai nori matyti bent preliminarius susitarimus, pasiūlymus dėl bendradarbiavimo, – patarimus dalija R. Ožalinskienė. – Ne mažiau svarbu, kaip jūs parduosite savo produktą ar paslaugą, kaip potencialūs pirkėjai apie jus sužinos. Todėl jau verslo pradžioje reikėtų numatyti savo žingsnius, kokia bus rinkodaros strategija. Dažnai jaunų įmonių vadovai daro klaidą, bandydami viską daryti patys. Nebūtinai geras vadovas ar strategas bus ir geras pardavėjas. Todėl tinkamo personalo pasirinkimas dažnai gali lemti naujos įmonės veiklos sėkmę.“

Kiek asmeninių lėšų planuojate investuoti?

Banko atstovė sako, kad itin svarbu, kiek nuosavų lėšų planuojate investuoti į savo verslą ir kokią dalį sudarys skolinti pinigai. „Kai matome, kad didžiąją dalį reikiamų lėšų žmogus pasiryžęs investuoti pats, žinome, kad, iškilus sunkumų, jis ieškos būdų juos spręsti. Dar viena dažniau pasitaikančių klaidų – pamirštama apie apyvartinių lėšų poreikį. Mat nepagalvojama, kad paprastai atsiskaitymai už suteiktas paslaugas ar parduotas prekes gaunami ne iš karto. Todėl turėkite papildomų lėšų, nes bankas tikrai pasiteiraus, kaip tokiu atveju įmonė spręs apyvartinių lėšų trūkumą, ar savininkas pasiruošęs dar papildomai investuoti, ar vienintelis kelias – papildomas skolinimasis iš kredito įstaigos“, – perspėja specialistė.

Kiek turite asmeninių santaupų ir įsipareigojimų?

„Paprastai pajamos iš verslo jo pradžioje laikomos nepastoviomis, todėl rekomenduojama turėti asmeninių santaupų, kad užtektų pragyventi vienus metus. Atėjus į banką dėl naujo verslo finansavimo, jūsų tikrai paklaus ir bankas patikrins, kokie yra jūsų finansiniai įsipareigojimai bei kaip jie vykdomi. Gera jūsų asmeninė kredito istorija yra labai svarbus rodiklis bankui, priimant sprendimą dėl finansavimo suteikimo“, – sako Medicinos banko atstovė R. Ožalinskienė ir pataria iš jauno verslo nesitikėti greitos grąžos, mat paprastai kelerius pirmuosius veiklos metus visas pelnas reinvestuojamas į įmonės plėtrą ir apimčių didinimą.

Ekspertai

Rasa Ožalinskienė

Rasa Ožalinskienė

Produktų plėtros departamento kreditavimo produktų vadybininkė / UAB „Medicinos bankas”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.