...

Keisčiausi darbdavių reikalavimai kandidatams

Verslas

2016.08.16

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

Keisčiausi darbdavių reikalavimai kandidatams

„AIMS International Lietuva“ vadovaujantysis partneris Šarūnas Dyburis. Asmeninio albumo nuotr.

Darbuotojų atranka neatsiejama nuo įmantriausių kandidatams keliamų reikalavimų ir kuriozinių situacijų. Neįprastus kriterijus, kuriuos darbdaviai kelia būsimiems darbuotojams, ir kuriozinius atvejus, pasitaikančius vykdant atrankas, aptarėme su „AIMS International Lietuva“ vadovaujančiuoju partneriu Šarūnu Dyburiu.

Neįprasti pageidavimai

Daugumai mūsų puikiai žinomi standartiniai darbuotojų atrankos klausimai, kurių galima tikėtis vykstant pokalbiui dėl darbo. Bendrieji klausimai, pavyzdžiui: „papasakokite apie save“, „kodėl norite dirbti šioje bendrovėje“ ir „papasakokite apie didžiausius savo laimėjimus“, yra tipiški pokalbio dėl darbo klausimai, kurių atsakymus dauguma kandidatų jau būna gerai apgalvoję prieš ateidami į pokalbį su atrankų specialistu. Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai darbuotojo ieškančios bendrovės kandidatams parengia ypač neįprastų reikalavimų. „AIMS International Lietuva“ vadovaujantysis partneris Š. Dyburis atskleidžia, kad kartais darbdaviai pageidauja tam tikro horoskopo ženklo darbuotojo arba nesivaržydami pateikia potencialaus darbuotojo šeiminės padėties kriterijus. Pašnekovas teigia, kad vykdant atrankas buvo atvejų, kai darbdavys išsakė šeiminės padėties reikalavimą, keliamą potencialiam darbuotojui, – pageidauta samdyti išsiskyrusią moterį, turinčią keletą vaikų. „Paprastai siekiame išsiaiškinti, kas vis dėlto slypi už tokių neįprastų reikalavimų. Dažniausiai darbdaviai tiesiog bijo, kad bus pasikėsinta į jų verslo idėją, o moteris, ieškanti stabilumo, bus lojali darbuotoja ir bendrovei nekels grėsmės“, – pasakoja Š. Dyburis. Pašnekovo teigimu, atrankas vykdantys specialistai kaprizingus darbdavių reikalavimus stengiasi išfiltruoti iki konkrečių profesinių kriterijų.

Darbuotojų atrankos kriterijai

AIMS International Lietuva“ vadovaujantysis partneris atkreipia dėmesį, kad bendrovės dažniausiai ieško specifinių žinių turinčių darbuotojų ir neįsisąmonina, kad tokios žinios savaime neatsiranda, o konkuruojančių bendrovių, kuriose gali dirbti potencialūs kandidatai, skaičius yra ribotas. Š. Dyburis juokauja, jog bendrovės kartais norėtų atitraukti užuolaidą, kad išvystų naujų konkuruojančių bendrovių, su kuriomis kovodamos dėl klientų nesusiduria, bet kurios turi aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Bet taip tiesiog nebūna.

 

„Tinkamas kandidatas turi būti jau dalyvavęs lenktynėse, mokantis valdyti lenktyninį automobilį, pasiekęs gerų rezultatų ir ypač motyvuotas kuo greičiau pasiekti finišo liniją su naująja komanda.“

Š. Dyburis.

 

Pasak pašnekovo, darbuotojų atrankos paprastai vykdomos atsižvelgiant į tris pagrindinius kriterijus: darbuotojo kompetenciją, pasiektus rezultatus ir motyvaciją. Darbuotojų atrankas Š. Dyburis vaizdingai palygina su lenktynėmis: „Tinkamas kandidatas turi būti jau dalyvavęs lenktynėse, mokantis valdyti lenktyninį automobilį, pasiekęs gerų rezultatų ir ypač motyvuotas kuo greičiau pasiekti finišo liniją su naująja komanda.“

AIMS International Lietuva“ vadovaujančiojo partnerio teigimu, darbdaviai atkreipia dėmesį ir į tai, kaip kandidatas atsiliepia apie buvusį savo darbdavį: „Neigiami atsiliepimai apie buvusį darbdavį, ypač tais atvejais, kai kartu buvo dirbama ilgus metus, darbdavius verčia suklusti. Juk vėliau taip pat neigiamai gali būti atsiliepiama apie naująjį darbdavį ir liejamos nuoskaudos už bendrovės ribų.“

Kuriozinės situacijos

Vykdant atrankas neapsieinama ir be įvairiausių psichologinių niuansų. Pašnekovas įsiminė ne vieną atvejį, kai, darbdaviui renkantis potencialų darbuotoją iš nemažo būrio kandidatų, teigiamai buvo įvertintas vienas kandidatas, tačiau atrankas vykdantiems specialistams buvo pasakyta, kad bendrovė negali rinktis tik iš vieno kandidato. Kalbėdamas apie kitas kuriozines situacijas, pasitaikančias vykdant darbuotojų atrankas, Š. Dyburis prisimena atvejų, kai vykdant vadovų „medžioklę“ paaiškėdavo, kad ne tik bendrovė ieško naujo vadovo, siekdama pakeisti esamą darbuotoją, o ir pats vadovas, kurį planuojama pakeisti, ieško alternatyvų ir naujos darbo vietos.

Pokalbio pabaigoje „AIMS International Lietuva“ vadovaujantysis partneris atskleidžia itin kuriozinę situaciją. Pašnekovas pasakoja, kad, atrinkus tinkamiausią kandidatą ir suderinus finansines sąlygas bei įdarbinimo laiką, kilo nesutarimų dėl valdiško automobilio, nes potencialus bendrovės vadovų komandos narys atsisakė siūlomos markės automobilio, sakydamas, kad jo ego į šios markės automobilį netelpa. Vėliau bendrovė samdyti tokį išrankų kandidatą atsisakė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.