...

Lietuvos startuoliai gali sudrebinti pasaulinę rinką

Verslas

2018.11.27

Autorius: Inga Rauluševičienė

Temos: , , .

Lietuvos startuoliai gali sudrebinti pasaulinę rinką

Roberta Rudokiene, Startup Lithuania vadovė Asmeninio albumo nuotr.

Kas yra geriau: inovacijos, kai jau sukurtas produktas šiek tiek patobulinamas ir pritaikomas esamai rinkai, ar tas, kuris sukelia sukrečiantį efektą ir turi potencialo griausmingam perversmui? Žiniomis apie tai dalijasi „Startup Lithuania“ vadovė Roberta Rudokienė.

Lietuva patenka į startuolių „Top 10“ sąrašą

Pateikiame 10 populiariausių startuolių, kurie jau yra gerai žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

www.caszyme.com (genų redagavimo įrankis)

www.oxipit.ai (medicininių vaizdų apdorojimo produktai)

www.bitdegree.org (mokymosi platforma)

www.perfection.ai (technologija žaidimų kūrėjams)

www.neematic.com (dviračio ir motociklo hibridas)

www.lympo.io (platforma, padedanti rasti sporto trenerį)

www.pixevia.org (dirbtinis intelektas dronams bei išmaniesiems miestams)

www.wepower.org (energetikos technologijos)

www.monetha.io (reputacijos platforma)

wepower.network („blockchain“ platforma)

Kalbant apie inovacijas, svarbu žinoti, kad jos skirstomos į dvi grupes: inkrementinės – tai tokios inovacijos, kai yra tobulinamas jau sukurtas produktas, o sukrečiančios inovacijos yra tuomet, kai inovatyvus produktas ar paslauga kuriama nuo nulio. Pavyzdžiui, visiems gerai žinomas prekių ženklas „Apple“ ir jo įkūrėjai neišrado lietimui jautraus ekrano – tai jau buvo sukurtas ir rinkoje naudojamas produktas, tik nepatogus. Tad ši įmonė savo verslą grindė inkrementiniu požiūriu ir sukūrė kur kas patogesnį variantą, pritaikytą įvairiems žmonių poreikiams.

„Kad ir kaip būtų, inovatyvus ir naujas, rinką sudrebinantis produktas sukuria kur kas daugiau vertės pasauliui ir gera žinia ta, kad Lietuva turi labai daug potencialo kurti tokius produktus finansinių technologijų, „blockchain“, dirbtinio intelekto technologijų, gyvybės mokslų srityse“, – teigia R. Rudokienė.

Lietuvos startuoliai investuotojų akiratyje

Pasak „Startup Lithuania“ komunikacijos vadovės, Lietuvos startuoliai pasaulio mastu atrodo labai neblogai: „Galima pasigirti investuotojų įvertinimais renginių metu, kaimyninių šalių nuomone, esame stiprūs konkurentai, o vietinės valdžios institucijos skiria daug dėmesio prisidėdamos prie startuolių ekosistemos palaikymo, ieško įvairių būdų, kaip dar labiau palengvinti mokestines ir teisines prievoles.“

Tokios aplinkos kūrimas lemia spartesnį jauno verslo augimą, tačiau tai dar ne viskas ir norintiesiems užaugti reikia turėti ne tik išskirtinę idėją, bendradarbiaujančią komandą, bet ir siekti nepasilikti vien tik vystymosi stadijoje. Startuoliams dažnai pritrūksta drąsos, aktyvumo prisistatyti pasauliui, ieškant tolesnių perspektyvų. Visoje Europoje ir pasaulyje vyksta konferencijų, akceleratorių, kuriuose yra galimybė pristatyti savo verslo idėjų prototipus, taip pritraukiant kapitalo investicijų, surasti klientų, partnerių ar mentorių. Lietuvos startuoliai, dalyvaudami tokiuose projektuose, gali padėti sau priartėti prie dar didesnės veiklos sėkmės.

Skaičiuoja startuolius pasaulinėje rinkoje

Šiuo metu didžiausias pasaulio dėmesys yra sutelktas į finansinių technologijų, „blockchain“, dirbtinio intelekto sritis. Visos šios tendencijos lygiai taip pat atsispindi ir Lietuvos startuolių ekosistemoje. Be to, svarbu paminėti, kad mūsų šalyje stipriai vystomos energetikos, kompiuterinių žaidimų, gyvybės mokslų sritys. „Lietuva tikrai turi ne tik nacionalinių, bet ir pasaulinio lygio startuolių, pavyzdžiui: „Bored Panda“ – vienas populiariausių „Facebook“ puslapių visame pasaulyje, „Deeper“ – laimėjęs visus pasaulinius apdovanojimus savo srityje. Tai pirmasis per visą istoriją sukurtas sonaras, su kuriuo galima žvejoti nuotoliniu būdu, o visi vandens telkinio dugno duomenys yra siunčiami į jūsų telefoną. Lietuvos pažiba „Vinted“ sėkmingai integravosi Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos rinkoje, o investicijos į šį projektą siekia 100 mln. dolerių. „Trafi“ buvo oficiali 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių susisiekimo programėlė“, – Lietuvos startuolių pasiekimais džiaugiasi R. Rudokienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.