...

Ar vaikų priežiūros programėlė turi perspektyvų Lietuvoje?

Verslas

2019.08.18

Autorius: Agnė Liubertaitaitė ir Veronika Bielinytė

Temos: , .

Ar vaikų priežiūros programėlė turi perspektyvų Lietuvoje?

„BZN start” įkūrėja Živilė Glaveckaitė Iš asmeninio albumo

Matyt beveik kiekvienoje šeimoje, kur auginami vaikučiai, galime išgirsti diskusijas apie vaikučių priežiūros paslaugas, jų aktualumą ir didelį susirūpinimą apie žmogaus, kuris galėtų pasirūpinti vaikučiu ar vaikais, suradimą ir pasirinkimą. Didelių rinkų šalys, turi netgi ne vieną startuolį, kuris padeda spręsti tokias problemas, tačiau mažos rinkos šalys, dažniausiai ieškosi pagal rekomendacijas. Visgi, kodėl tokie startuoliai nežengia ar neatsiranda ir apskritai kokios jų perspektyvos Lietuvoje, kalbiname bendrovės „Iron Wolf Capital“ partnerį Tomą Martūną ir „BZN start” įkūrėją Živilę Glaveckaitę.

Vaikų priežiūros paslaugas siūlančių startuolių perspektyvos augti yra tikrai realios ir gali būti patrauklios imvestuotojams. Neseniai Belgijos startuolis „Bsit“, padedantis lengviau ir paprasčiau rasti patikimą auklę savo vaikui, pritraukė 3 mln. eurų plėtrai kitose šalyse. Kokios yra tokio pobūdžio mobiliųjų programėlių perspektyvos Lietuvoje?

Startuolio atsiradimą lemia ir rinkos dydis

Bendrovės „Iron Wolf Capital“ partneris T. Martūnas atskleidžia, kad panašaus pobūdžio projektas Lietuvoje kadaise jau egzistavo. Tai buvo tinklalapis „Auklytes.lt“, tačiau jo idėja šalyje nepasiteisino. Pašnekovo teigimu, tai lėmė per maža Lietuvos rinka, tačiau tokios paslaugos yra tikrai naudingos: „Kaip ir visos paslaugų pardavimo platformos, taip ir ši padidina tau pasirinkimo galimybę.“ Šiuo metu rinkoje panašias paslaugas galima rasti ir portale „Superaukle.lt“.

Vis dėlto T. Martūnas įžvelgia tokių programėlių rizikas, vertinant jų perspektyvas mažos rinkos šalyse, tokiose kaip Lietuva. Pašnekovas įvardija programėlės trūkumą, nes vaikas ir auklė paprastai gali reikšti tik ilgalaikį santykį: „Jei pavyksta rasti gerą auklę iš karto, tau šitos paslaugos nebereikia, vadinasi, pasinaudosi ja tik vieną kartą.“

Svarbu įvertinti esminius pasirinkimo kriterijus

„BZN start“ įkūrėja Ž. Glaveckaitė tikina, kad, prieš vertinant startuolio perspektyvas, reikia įvertinti galimą tokios paslaugos naudotojų potencialą ir naudojimosi dažnį, rizikas, svarbiausius galimus naudotojų reikalavimus, kurie užtikrintų patikimą ir saugų tokio startuolio teikiamų paslaugų naudojimą, potencialą augti, plisti bei galimus įvairius rizikos scenarijus. „Vaikai yra svarbiausias ir jautriausias tėvelių klausimas, todėl viena pagrindinių kliūčių pradedantiesiems startuoliams, siūlantiems vaikų priežiūrą, yra pasitikėjimas. Vaikų priežiūros startuoliai turi suteikti ramybę tėvams, užtikrinti, kad jų vaikai yra patikimai prižiūrimi ir saugūs. Jei klientų pasitikėjimo nėra, šiems startuoliams bus sunku augti ir pagaliau apskritai išlikti versle. Todėl čia, matyt, svarbiausia idėja, kaip užtikrinti tą saugumą ir skaidrumą, kad norėtų registruotis ir norintys prižiūrėti vaiką asmenys, ir tie patys tėveliai galėtų susirasti žmogų, kuris pasirūpintų jų vaiku ar vaikučiais saugiai“, – dalinasi įžvalgomis pašnekovė. Tarkime, programėlės „Bsit“ kūrėjai teigia, kad žmonės, kurie prižiūri vaikus, yra atrenkami iš draugų ar pažįstamų ir atitinka tam tikrus nustatytus kriterijus.

Potencialo visada galima rasti

Ž. Glaveckaitės nuomone, nors Lietuvos rinka yra maža, visada yra potencialo išvystyti startuolį su unikalia vaiko priežiūros idėja ir ją plėtoti kitose šalyse. Pamažu praplečiant ir tokių programėlių paslaugų spektrą, kuris būtų susijęs su vaikų priežiūros, edukacijos ir kitomis paslaugomis, sudarytų puikias galimybes ir monetizuotis.

„Iron Wolf Capital“ atstovas pabrėžia, kad, neatsižvelgiant į galimą projektų sėkmę ar nesėkmę, rizikuoti versle yra labai sveikintinas sprendimas: „Prieš visus startuolių kūrėjus lenkiu galvą, nes jie kuria kažką naujo, jie rizikuoja ir daro. Tie, kas sugeba pritraukti ir rizikos kapitalo, manau, yra padarę dar daugiau namų darbų, o su kapitalu galima kurti naujų darbo vietų ir vertę klientams.“

Ekspertai

Dr. Živilė Glaveckaitė

Dr. Živilė Glaveckaitė

„bzn start” įkūrėja, vadovė. / UAB „Glaveckaitė Media”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.