...

Lietuva pasaulio valstybių konkurencingumo tyrime aplenkė Estiją ir Latviją

Verslas

2013.05.30

Autorius: bzn start

Temos: .

Lietuva pasaulio valstybių konkurencingumo tyrime aplenkė Estiją ir Latviją

Lietuva pasaulio valstybių konkurencingumo tyrime aplenkė Estiją ir Latviją flickr.com

Pasaulio valstybių konkurencingumo tyrime (IMD World Competitiveness Yearbook 2013) Lietuva iš 36-os pozicijos pakilo į 31-ąją, taip aplenkdama Estiją (nukrito į 36-ąją) ir Latviją (vertinta pirmą kartą – 41-a). Lietuva ir šiais metais išlaiko lyderio pozicijas pagal informacinių technologijų infrastruktūrą ir dirbančių moterų skaičių.

Konkurencingumo tyrimas valstybes vertina pagal keturis rodiklius: ekonomikos būklė, vyriausybės ir verslo efektyvumas bei infrastruktūra. Lietuvos atveju didžiausią pažangą padarė verslo efektyvumas iš 36-os pozicijos pakilęs į 26-ą, ekonomikos būklė ir vyriausybės efektyvumas pakilo per tris pozicijas atitinkamai – iš 46-os į 43-ią ir 37-os į 34-ą, o infrastruktūra išliko toje pačioje 31-oje vietoje.

„Analizuojant apibendrintai IMD konkurencingumo tyrimą pastebime, kad Lietuvoje per metus labiausiai pagerėjo viešųjų finansų, fiskalinės politikos, produktyvumo ir efektyvumo, darbo rinkos bei vadybos praktikos vertinimas, – pasakoja tyrimą Lietuvoje vykdančios organizacijos „Versli Lietuva“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Lina Vaitkevičienė. – Jei pažvelgsime giliau ir detaliau matysime, kad ekonomikos būklės vertinime gerėjančią situaciją iliustruoja einamosios sąskaitos balanso teigiamas pokytis, aktyvesnės Lietuvos įmonių tiesioginės investicijos užsienyje, realaus BVP augimas, prekybos balanso teigiamas pokytis, eksporto augimo tendencijos, nedarbo mažėjimas bei pagerėjęs pragyvenimo išlaidų krepšelio indeksas.“

Pasak L.Vaitkevičienės, vyriausybės efektyvumo vertinime pastebime teigiamas tendencijas analizuojant biudžeto būklę, nors biudžetas vis dar deficitinis, bet remiantis tyrimu pagal šį rodiklį Lietuva pakilo į 17-ą vietą iš 21-os. Pastebimas biurokratijos mažėjimas, tarptautiniai investuotojai vis labiau vertina investavimo paskatas, didesnė valstybės parama verslui, palankesnė teisinė aplinka verslui steigtis bei gerėjanti socialinė sanglauda. Gerėjančią verslo efektyvumo situaciją atskleidžia realus produktyvumo augimas (pagal šį rodiklį Lietuva užėmė 1-ą vietą), išaugusi darbuotojų motyvacija, siekis pritraukti ir išlaikyti talentus, auganti verslo etika, didėjantis klientų pasitenkinimo siekis bei dėmesys vertybėms atsižvelgiant į darbuotojų poreikius.

Įmonių vadovų apklausa parodė, kad didžiausi mūsų ekonomikos privalumai yra aukštas išsilavinimo lygis, kompetentinga darbo jėga ir patikima infrastuktūra. Apibendrindamas rezultatus tyrimas teigia, kad Lietuvai 2013 m. labai svarbu išlaikyti stiprų eksporto augimą, koncentruotis į aukštos pridėtinės vertės produktus ir paslaugas, didinti energetinę nepriklausomybę, pritraukti tiesiogines užsienio investicijas, skatinti aplinkai draugiškas inovacijas ir entreprenerystę.

Šiais metais konkurencingiausia pasaulyje pripažinta JAV (pernai buvo 2-a), toliau dešimtukas rikiuojasi taip: Šveicarija (pernai – 3-ia), Honkongas (1), Švedija (5), Singapūras (4), Norvegija (8), Kanada (6), JAE (16), Vokietija (9) ir Kataras (10). Iš dešimtuko šiais metais išstumtas Taivanas, pernai buvęs 7-oje vietoje, dabar tenkinasi – 11-a vieta.

IMD konkurencingumo tyrimas, kurį kasmet atlieka Šveicarijos Tarptautinis vadybos institutas, paremtas 333 kriterijų vertinimu, iš kurių 2/3 yra statistinė informacija ir 1/3 – įmonių vadovų nuomonės įvertinimas. Šiais metais buvo vertinamos 60 pasaulio valstybių.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.