...

Apklausa: Kas antras verslas finansuojasi vidiniais resursais

Verslas

2017.02.22

Autorius: BZN start

Temos: , .

Apklausa: Kas antras verslas finansuojasi vidiniais resursais

Kas antra smulki ir vidutinė įmonė verslo plėtrą linkusi finansuoti vien vidiniais resursais. pexels.com nuotr.

Kas antra smulki ir vidutinė įmonė verslo plėtrą linkusi finansuoti vien vidiniais resursais, o imti paskolą iš kredito įstaigų šiam tikslui ryžtųsi 38 proc. įmonių. Tuo tarpu 9 proc. smulkiųjų ir vidutinių verslininkų norėtų dalyvauti pradedančiam verslui skirtoje finansavimo programoje, rodo Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) užsakymu atlikto tyrimo rezultatai.

„Apklausus daugiau nei 500 smulkių ir vidutinių įmonių vadovų, paaiškėjo, kad 2016 metų gruodį startavusi finansinė priemonė „Verslumo skatinimas 2014-2020“ yra aktuali ne tik verslą kuriantiems naujokams, bet ir jau veikiančioms įmonėms. Tyrimo duomenimis, dešimtadalis smulkių verslininkų norėtų pasinaudoti pradedančio verslo finansavimo programa. Be to, ši apklausa parodė, kad priemonės „Verslumo skatinimas 2014-2020“ dalyviams teikiamų lengvatinių paskolų dydis atitinka smulkiojo ir vidutinio verslo poreikius“, – sakė LCKU projekto „Verslumo skatinimas“ vadovė Jūratė Tamošaitytė.

Paklausiausia suma verslui – 20 iki 50 tūkst. eurų

LCKU užsakymu Rinkos tyrimų centro atliktos apklausos duomenimis, optimaliausia paskolos suma smulkiam ir vidutiniam verslui yra nuo 20 iki 50 tūkst. eurų – tokią sumą skolintųsi 18 proc. verslininkų. 15 proc. įmonių vadovų teigė, jog verslo plėtrai reikėtų nuo 50 iki 100 tūkst. eurų paskolos, o 12 proc. apsiribotų 10-20 tūkst. eurų dydžio kreditu.

Pagal finansinę priemonę „Verslumo skatinimas 2014-2020“ verslo naujokai arba iki 1 metų veikiančios įmonės gali gauti iki 25 tūkst. eurų dydžio paskolas lengvatinėmis sąlygomis. Šias paskolas nuo 2016 m. gruodžio teikia 41 kredito unijų konsorciumas, kuriam atstovauja Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU).

Per du mėnesius verslo naujokams ir jau veikiančioms įmonėms jau suteikta 26 paskolos, kurių bendra suma 372 tūkst. eurų. Iš viso iki 2020 m. finansavimui pagal šią priemonę skirta 24,5 mln. eurų lėšų suma.

Įgyvendindamos ankstesnę priemonę „Verslumo skatinimo fondas“, finansuotą 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų lėšomis, LCKU grupei priklausančios kredito unijos per beveik 6 metus verslo naujokams ir jau veikiančioms įmonėms suteikė paskolų už 20 mln. eurų.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.