...

Tvariosios energetikos startuolių konkurse triumfavo slovakai

Verslas

2019.05.26

Autorius: Violeta Radzevičiūtė

Temos: , , .

Tvariosios energetikos startuolių konkurse triumfavo slovakai

,,Unicorn Scooters“ komandos prisistatymo akimirka konkurso finalo Lietuvoje metu Iš asmeninio albumo

Didžiausias Centrinės ir Rytų Europos tvariosios energetikos konkurso „PowerUp! by InnoEnergy“ didysis finalas Krokuvoje jau įvyko. Lietuvai čia atstovavęs startuolis „Unicorn Scooters“ šįkart į prizininkų trejetuką nepateko, bet džiaugiasi neiline galimybe dalyvauti prestižiniuose apdovanojimuose.

Šįkart nugalėtojais tapo slovakai, pristatę startuolį Danubia NanoTech, siūlantį aukštos kokybės grafeno ir anglies nanovamzdelius įvairioms reikmėms: jutikliams, laidiems, apsauginiams sluoksniams. Jiems atiteko 50 tūkst. eurų piniginis prizas.

Antroji šių metų konkurse buvo kaimynų latvių komanda ATLANT 3D Nanosystems, kurie derindami kelias išbandytas technologijas, nanotechnologijas ir 3D spausdinimą sukūrė unikalų sprendimą, pagreitinantį mikro, nanodalelių ir sistemų prototipų kūrimą ne tik dabartinėmis sąnaudomis, bet ir su anksčiau neįmanoma geometrija. Jiems įteikta 10 tūkst. eurų piniginis čekis.

Trečia vieta ir 5 tūkst eurų šįkart atiteko vengrų startuoliui V-Chiller. Ši komanda gamina ekologiškus aušinimo įrenginius, skirtus itin greitai vėsinti gėrimus, tausojant energiją ir mažinant neigiamą poveikį aplinkai.

Lietuva niekuo nenusileidžia Europai

Šiemet Lietuvai atstovavo „Unicorn Scooters“ komanda, vadovaujama Igno Survilos. Tai startuolis, gaminantis elektrinius paspirtukus, išskirtinai sukurtus tam, kad jais būtų galima dalintis. Jie gali būti naudojami dalinimuisi miestuose arba verslo poreikiams, pavyzdžiui, judėjimui fabrikuose, oro uostuose. Vienu metu paspirtuku gali važiuoti du žmonės. Šie elektriniai paspirtukai – tvirti, patvarūs ir tvarūs, turi pakeičiamą bateriją, jais paprasta ir patogu naudotis.

Į Europos finalą „Unicorn Scooters“ pateko po „PowerUp! by InnoEnergy“ finalo Vilniuje, kurio metu 15 Lietuvos startuolių pristatė savo produktus bei sprendimus sudarytai komisijai ir renginyje dalyvavusiems šios industrijos ekspertams.

 

„Turint mažesnius resursus, nei, pavyzdžiui, Skandinavijos šalys, lietuvių užsispyrimas eiti į priekį labai jaučiamas ir pagirtinas.“ K. Morkūnas.

 

„Pagrindiniai komisijos vertinimo kriterijai yra startuolių idėjų išbaigtumas, potencialas augti ir tapti sėkmingais verslais ne tik vietiniu, bet ir tarptautiniu mastu, galimybė kurti ilgalaikius ir perspektyvius produktus bei paslaugas ir, žinoma, komandos kompetencijos – kaip geba pateikti savo idėją ir jos įgyvendinimo planą. Startuoliai, dalyvavę šių metų Lietuvos finale, pristatė ne vieną tikrai puikų produktą ir sprendimą. Šiemet turėjome net 18 paraiškų, kai pernai jų buvo 7. Svarbiausia, kad tai išties stiprios ir vertos dėmesio energetikos idėjos, – sako dr. Kęstutis Morkūnas, „InnoEnergy“ atstovybės Lietuvoje vadovas. – Net 15 jų – taip vadinami „geležiniai“ startuoliai, siūlantys tam tikrus apčiuopiamus produktus, ne tik IT sprendimus. Ne viena komanda, kuri dalyvavo nacionaliniame konkurso etape, jau derasi dėl investicijų.“

Anot dr. K. Morkūno, kuris „PowerUp!“ konkursą turi galimybę sekti jau ne pirmus metus, tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu startuoliai iš Lietuvos demonstruoja stiprius gebėjimus.

„Matome, kad Lietuvos įmonės turi daug potencialo. Turint mažesnius resursus, nei, pavyzdžiui, Skandinavijos šalys, lietuvių užsispyrimas eiti į priekį labai jaučiamas ir pagirtinas. Lietuvoje gimę idėjos ir produktai niekuo nenusileidžia inovacijoms iš kitų Europos šalių“, – pastebi „InnoEnergy“ atstovybės Lietuvoje vadovas.

Parsivežė patirties

Lietuvai atstovavusio startuolio „Unicorn Scooters” vadovas I. Survila teigia, jog tokie renginiai veržliems startuoliams suteikia daug naudos ir naujų patirčių.

„Esame jaunas ir ambicingas startuolis, žengiantis pirmuosius, bet labai užtikrintus žingsnius ir labai tikintis savo idėja bei produktu. „PowerUp“ metu galėjome susipažinti su daugeliu skirtingų sričių specialistų ir savo srityse lyderiaujančių bei inovacijas kuriančių įmonių. Tai, kad Lietuvos finale laimėjome pirmąją vietą, mums išties reiškė labai daug, suteikė motyvacijos visai komandai judėti į priekį dar didesniais ir ambicingesniais žingsniais. Dalyvavimas finaliniame „PowerUp“ renginyje Krokuvoje taip pat buvo nuostabi patirtis. Ji leido pamatyti ir įvertinti save Europos kontekste, suteikė galimybę pamatyti išties inovatyvių startuolių su įdomiomis tvaraus verslo idėjomis. Nors ir nelaimėjome Europos finalo, esame labai patenkinti savo pasirodymu ir džiaugiamės turėję galimybę pristatyti Lietuvą ir „Unicorn Scooters“ plačiai auditorijai”,-teigia I. Survila

Šiemet – daug kokybiškų projektų

„PowerUp!“ organizatoriai bei vertinimo komisijos nariai pabrėžė, kad šiemet konkursas pasižymėjo itin stiprių ir drąsių idėjų gausa. Sulaukta beveik tūkstančio paraiškų iš visos Europos.

Vertinimo komisijos pirmininkas Jacob Ruiter, „Innoenergy“ generalinis direktorius Beneliukso šalyse, sakė, kad vertindami startuolių idėjas, visų pirma, atsižvelgė į jos inovatyvumą, tai pat komandą – ar ji atitinka startuolio kriterijus ir kaip geba pristatyti savo siūlomus sprendimus.

Jakub Miler, „Innoenergy“ generalinis direktorius Centinėje Europoje, papildė, kad „PowerUp! by InnoEnergy“ konkursas leidžia integruoti tris svarbius sėkmingo projekto komponentus – inovacijas, mokslą ir verslumą.

Diego Pavia, „Innoenergy“ generalinis direktorius, visiems startuoliams palinkėjo visuomet atsižvelgti į penkis paprastus, bet labai reikšmingus patarimus: „Pirma – jūsų idėja turi būti pristatyta taip, kad ir mama suprastų, tai yra kaip įmanoma paprasčiau, antra – produktas ar paslauga privalo turėti realią įtaką, poveikį, ji turi spręsti problemą, trečia – nusiteikite, kad norint pasiekti rezultatų, deja, bet teks sunkiai dirbti dvidešimt keturias valandas per parą, ketvirta – stiprybė – komandoje, ji turi dirbti išvien, na ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus komponentas – turėkite aiškiai apibrėžtą planą ir realiai bei užtikrintai jį įgyvendinkite.“

„PowerUp! by InnoEnergy“

510-1558850873-330529.jpg 510-1558850873-724096.jpg 510-1558850873-702689.jpg 510-1558850873-191398.jpg 510-1558850873-888133.jpg 510-1558850873-678664.jpg 510-1558850873-334744.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.