...

Reikia mažiau skaičiuoti ir daugiau daryti

Verslas

2012.06.26

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: , .

Reikia mažiau skaičiuoti ir daugiau daryti

Kastytis Pažemeckas su žmona Asmeninio albumo nuotr.

57-erių elektros inžinierius Kastytis Pažemeckas į verslo pasaulį žengė vos tik tam susidarė galimybės braškančioje Tarybų Sąjungoje. 1988 m. jis įkūrė pirmą savo kooperatyvą. Nuo to laiko vyras niekada nedirbo samdomo darbo ir išbandė ne vieną verslo sritį. Vis dėlto vienas dalykas per tuos metus išliko nepakitęs – Kastytis yra smulkiojo verslo atstovas. Jis rūpinasi pardavimu ir ryšiais su klientais, o jo žmona tvarko administracinius reikalus.

Paklaustas, kas turėtų nutikti, kad privati veikla būtų iškeista į samdomą darbą, Kastytis sakė: „Pagalvoju apie tai kartais. Atsėdėčiau nustatytas valandas, paskui trenkčiau durimis ir rami būtų galva. Bet negalėčiau taip. Man patinka iššūkiai ir laisvė.“

Anot pašnekovo, šios priežastys greičiausiai ir lėmė, kad per jo, kaip verslininko, karjerą buvo uždaryta ar parduota nemažai savomis rankomis sukurtų verslo įmonių. Pasirodo, Kastyčiui pasidarydavo nuobodu, o rutina nėra jo geriausias draugas.

Nors noro eksperimentuoti ir kurti Kastyčiui bei jo žmonai niekada netrūko, kartais žinių stygius kišdavo pagalius į sėkmės ratus. Apie tai verslininkas užsiminė kalbėdamas apie kadaise turėtą autoservisų verslą, kuris buvo bene sėkmingiausias jo bandymas.

„Buvome pasiekę maždaug 5 mln. Lt metinę apyvartą, tačiau tuo metu (1998 m. – aut. past.) kaip tik Rusijai smogė ekonomikos krizė. Ji atsiliepė ir mums. Teko atleisti dalį darbuotojų. Kadangi žinių ir reikiamų įgūdžių neturėjome, nutarėme, kad naudingiausia verslui ir mums bus jį parduoti“, – pasakojo kaunietis.

Po patirtų pakilimų ir nuosmukių verslininkas šiuo metu rūpinasi dviem projektais. Pirmasis – internetinė kavos parduotuvė vincentocoffee.lt, o antrasis – neuroharmonija.lt. Ši veikla yra gana nauja ir, pasak įkūrėjo, dar neneša pelno, tik išsilaiko. Tad kol kas verslininkų šeima gyvena iš internetinės parduotuvės generuojamų pajamų.

Kastyčio teigimu, idėjų galvoje netrūksta, tačiau joms įgyvendinti kol kas nėra nei galimybių, nei didelio noro.

„Investuotojai tikisi greitai gauti pelno, jie nenusiteikę šiais laikais laukti bent porą metų, kurie, mano supratimu, yra būtinas pereinamasis laikotarpis. Daug dėmesio reikia ir naujiems projektams. Be to, metai ne tie, kai norisi beprotiškai daug dirbti“, – dalijosi mintimis verslininkas.

Tai, kad dėmesys, skiriamas vien tik darbui, nenuveda prie gero, paaiškėjo pašnekovui prisiminus, kaip jis atrado neuroharmonija.lt pagrindu tapusią techniką.

„Anuomet buvome labai susitelkę į verslą. Dirbome daug, tad dėmesio sūnui negalėjome skirti tiek, kiek reikėjo. Nuėjome paprasčiausiu keliu ir nupirkome jam kompiuterį. Po kurio laiko paaiškėjo, kad mūsų atžala tapo nuo jo priklausomas. Išbandę įvairius būdus galiausiai radome metodą, kuris padeda išvalyti iš galvos neigiamas emocijas, stresą ir kitas blogybes. Ji pagelbėjo mūsų sūnui, todėl nutarėme ją populiarinti. Visuomet norėjosi padaryti ką nors tokio, kas būtų naudinga žmonėms“, – sakė verslininkas.

Nors, jo teigimu, dabar tenka gyventi kiek kukliau nei anksčiau, į priekį veda tikėjimas, kad ateityje bus tik geriau ir verslas užaugs. Tiesa, poreikio kurti verslo imperijos pašnekovas nejaučia: „Nors anksčiau ir buvo galimybių plėstis, kurti itin pelningą verslą, matyt, yra psichologinis barjeras, kuris neleidžia to daryti. Dabar, aišku, noriu gauti daugiau naudos iš savo veiklos, bet labai plėstis neketiname“, – tvirtino Kastytis.

Paklaustas apie verslo sąlygas vos Lietuvai atgavus nepriklausomybę ir dabar, pašnekovas kiek pamąstęs tarė: „Manau, anuomet buvo lengviau dėl to, kad galėjai imtis bet ko ir tai vis tiek buvo populiaru, nes nieko nebuvo. O dabar konkurentų pilna. Nors iš esmės imtis gali taip pat bet ko. Žinoma, bankų paslaugos dabar daug ką palengvina, tačiau tai nėra svarbiausia. Jei netikėsi tuo, ką darai, ir neskirsti energijos, nieko ir nebus. Net jei turi unikalią idėją.

Apskritai pasaulis per daug sukoncentruotas į kairiojo smegenų pusrutulio, kuris yra racionalus, be emocijų, veiklą. Kaip žmonės gali kurti smulkųjį verslą, jeigu universitete sako, kad be 100 tūkst. Lt pradinio kapitalo net neverta teptis rankų? O aš manau, kad galima gerą rezultatą pasiekti ir su 5 tūkst. Lt, ir net pradėjus be nieko.“ Tokios kalbos turi pagrindą, mat Kastytis į verslo pasaulį žengė be lėšų ir be verslo plano, kurio, anot jo, visiškai nereikia.

„Visos prognozės yra tuščias reikalas. Prisiminkite, kiek anksčiau visokie specialistai prirašė knygų, kuriose prognozavo pasaulio ekonomikos ateitį. Dabar pusę jų reikia mesti į šiukšlių dėžę, nes aprasidėjo krizė ir viskas susidėliojo savaip. Taip ir su verslo planu. Gali numatyti, kiek vidutiniškai turėsi klientų ir kiek uždirbsi, bet galiausiai bus taip, kaip bus“, – aiškino patyręs verslininkas.

Tokia nuostata, matyt, lėmė ir jo linkėjimo pradedantiems verslininkams pobūdį. Anot Kastyčio, reikia mažiau skaičiuoti, planuoti ir daugiau dirbti. Jei nori sulaukti sėkmės, negalima palikti vietos baimei. Būtina veikti drąsiai ir ryžtingai. Svarbu turėti aiškias veiklos gaires mintyse ir viziją, ką nori pasiekti.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.