...

„Atminties Žmogaus” Tony Buzano patarimai kaip išlavinti atmintį

Verslas

2017.08.06

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

„Atminties Žmogaus” Tony Buzano  patarimai kaip išlavinti atmintį

Elkitės su savo smegenimis kaip su mažu vaiku: rūpinkitės jomis, tuomet jos augs ir pražys. pixabay.com nuotr.

Atmintis ir intelektas yra glaudžiai susiję dalykai. Didžiausi žmonijos protai išsiskyrė fenomenalia atmintimi, gebėjimu labai greitai savo smegenų kompiuteryje rasti atsakymus į iškylančius klausimus. Gera atmintis reikalinga ne tik mokslininkams, bet ir kone visų profesijų atstovams. Pavyzdžiui, Ernestas Hemingway’us gerą atmintį minėjo kaip esminį gero rašytojo bruožą, nes toks žmogus turi gebėti stebėti aplinką ir siurbti į save informaciją. Gera atmintis – didelis turtas ir verslininkui. Juk daug paprasčiau dirbti, kai gerai atsimeni savo dienotvarkę, gali bet kada prisiminti praeityje išmoktas pamokas. Galų gale atmintis svarbi ir žmonių santykiams. Jeigu gerai atsiminsite vardus, tai, ką žmonės jums kadaise pasakojo, bus daug lengviau pelnyti jų pasitikėjimą ir pagarbą.

Tačiau kaip lavinti savo atmintį? Kai kurie žmonės jau gimsta su gera atmintimi. Iš dalies tai genetiškai perduodamas dalykas. Tačiau šis prizas atitenka ne kiekvienam. Kitiems reikia nuolat dirbti lavinant savo atminties gebėjimus. Amerikietis Tony Buzanas visą gyvenimą skyrė būtent tam, kad padėtų žmonėms lavinti atmintį, todėl jis dažnai vadinamas „atminties žmogumi“. Jau daugybę metų jis organizuoja atminties konkursus, mokymus ir plėtoja savo metodą „Minčių žemėlapis“. Pasak jo, žmogus kurdamas minčių žemėlapį geba dirbti protingiau, kūrybingiau ir geriau. Tereikia atsikratyti tam tikrų mąstymo apribojimų, kuriuos patys susikuriame.

T. Buzanas įsitikinęs, kad, šiek tiek pakoregavus, pavyzdžiui, užrašų žymėjimosi tvarką, mūsų atminties galimybės kaipmat pagerėja. Daugelis užsirašinėja tradiciškai – eilutes dėlioja į stulpelius. T. Buzanas siūlo tai daryti piešiant minčių žemėlapį, t. y. viduryje įrašyti patį svarbiausią dalyką, o iš jo vesti šakas, pasižymėti raktinius žodžius ir pan. T. Buzano metodo veiksmingumu spėjo įsitikinti tokios bendrovės kaip „Microsoft“, „General Motors“ ar IBM, kurios savo kasdieniame darbe naudoja minčių žemėlapius.

Vis dėlto tai tik vienas labai paprastas būdas geriau atsiminti labai praktiškus dalykus. T. Buzanas pataria savo atmintį lavinti iš esmės. Jis išskiria dešimt gana paprastų dalykų, kurie be didelių pastangų padeda kasdien praplėsti savo atminties galias.

1. Vertinkite savo atmintį

Žmogaus smegenys yra nuostabus gamtos kūrinys. Jos turi milijonus ląstelių, o kiekviena jų yra galingesnė už kompiuterį, kurio ekrane dabar skaitote šį tekstą. Todėl turite išmokti vertinti, gerbti ir tausoti šį savo turtą. Elkitės su savo smegenimis kaip su mažu vaiku: rūpinkitės jomis, tuomet jos augs ir pražys. Jeigu savo protu rūpinsitės nepakankamai, tikrojo jo potencialo niekada neatskleisite.

2. Išlikite sveiki

Posakis „sveikame kūne – sveika siela“ ne veltui yra toks populiarus. Jis visiškai teisingas. Taigi sveiko organizmo sveika ir atmintis. Atmintis yra lyg raumuo: jeigu ją nuolatos treniruosite, ji taps vis stipresnė ir pajėgi įveikti vis sunkesnes užduotis.

3. Nepamirškite kvėpuoti

Na, gerai, žmogui pamiršti kvėpuoti nepavyksta net ir labai norint, bet taisyklingai kvėpuoti gali būti labai sunku. Žmogaus širdis suplaka kiekvieną sekundę ir kiekvienas krustelėjimas perneša deguonies jūsų organizmo ląstelėms. Deguonis – tai jūsų smegenų degalai. Kuo taisyklingiau kvėpuojate, tuo geresnių degalų tiekiate savo smegenims.

4. Sveikai maitinkitės

Smegenų ląstelės sudarytos iš tų pačių medžiagų, kuriomis jūs maitinatės. Jeigu valgote nevisavertį maistą, tai ir jūsų smegenys bus sudarytos iš prastų medžiagų. Atitinkama bus ir jūsų atmintis. Jeigu maitinsitės visaverčiu maistu, jūsų smegenys bus sudarytos iš gerų medžiagų.

5. Nepamirškite draugystės, švelnumo ir meilės

Be šių dalykų, pasak T. Buzano, smegenys tiesiog numiršta. Kartu miršta ir jūsų atmintis. Kuo daugiau mylimų žmonių, tuo didesnis atminties potencialas!

6. Mokymasis

Nuolatos skatinkite savo smegenų ir atminties veiklą. Kuo daugiau žinosite, tuo daugiau ir atsiminsite. Be to, jūsų smegenys nenustos vystytis. Jeigu jau dabar atsimenate daug, jums bus lengviau atsiminti dar daugiau. Atmintis – tai indas, kuris niekad neprisipildo.

7. Pamirškite savo amžių

Kam būdingi geriausi gebėjimai mokytis naujų dalykų? Vaikams, nes jie geriausiai įsimena naują informaciją. Ir visai ne todėl, kad jų smegenys geresnės nei jūsų. Taip yra, nes jie jomis naudojasi. Ir suaugusiam žmogui reikia išlaikyti tą vaikišką žvilgsnį į pasaulį – būti atviram ir smalsiam.

8. Svajokite

Kadaise svajojimas buvo vertinamas kaip savotiška nuodėmė. Tačiau naujausi tyrimai atskleidžia, jog svajojimo procesas labai giminingas atminties procesams. Todėl nesivaržydami žiūrėkite pro langą, pieškite kokias nors nesąmones ir tiesiog leiskite savo vaizduotei elgtis kaip tinkamai. Svajojimas – tai atminties treniruotė.

9. Žaiskite

Tokie žaidimai kaip kryžiažodžiai, šachmatai, dėlionės yra tiesiog tobula atminties mankšta. Kiekvieną kartą žaisdami mankštinate smegenų ląsteles ir stiprinate jų tarpusavio ryšius.

10. Tapkite atminties čempionais

Dalyvaukite atminties varžybose. Čia susipažinsite su žmonėmis, kurie irgi siekia lavinti atmintį. Surasite žmonių, su kuriais turite daugybę bendrų dalykų. Tai tik pridės papildomos motyvacijos.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.