...

5 inovatyviausios pasaulio vyninės

Verslas

2015.01.09

Autorius: Rūta Varneckaitė

Temos: .

5 inovatyviausios pasaulio vyninės

Vyno skonis geriausiai atsiskleidžia, kai jo ragaujama su maistu. flickr.com nuotr.

In vino veritas – sakė dar senovės romėnai, tikėję, kad išgėrusio žmogaus žodžiuose atsiskleidžia tiesa. Ne vienas mūsų ir šiais laikais pasiėmę bičiulį už parankės leidžiamės į vyno rūsį vildamiesi, jog iš statinės paleistas gėrimas taps atgaivos eliksyru ištroškusiai sielai. Kas nuplaus nuoskaudas, kas praskaidrins rūškaną veidą, kas įgavęs drąsos prakalbins nepažįstamąją, o kas tiesiog mėgausis žavinga akimirka, glostydamas gomurį rafinuoto skonio aksomu. Vynas klesti beveik tiek, kiek žmonija save atmena. Ir kuo ypatinga turi būti vyninė, kad sudomintų nuobodžiaujantį snobą ar mūzą praradusį poetą grąžintų ant kūrybinės bangos?

Net neabejojame, kad skonis skoniui nelygu, piniginės storis ir kultūrų priešingybės brėžia tūkstančiais varstų matuotinus skirtumus. Vis dėlto daugybėje gidų gurmanams kritikų vertinimų viršūnėse be konkurencijos puikuojasi keletas ypatingiausių pasaulio vyninių. Štai jų penketukas.

1. Pradėkime nuo Barselonoje esančios vyninės. Kompiuterių ekranai žybsi pristatydami 3,5 tūkst. skirtingų rūšių vyno etiketes. Tai ne tik vyno baras, bet ir puikus restoranas su pasaulinio lygio kylančia žvaigžde – virėju Sergi Ferra-Salat. „Monvinic“ rūsyje daugiau nei 20 pasaulio šalių atstovaujančių vynų. Kiekvieną dieną siūloma rinktis iš 30 skirtingų vynų, kurie labiausiai dera prie tą dieną patiekiamo maisto. Vieta pirmiausia patraukli savo interjeru, kuriam prabangos ir žavesio suteikia tarpusavyje derantys žalvario bei medienos elementai. O vyninės išskirtinumas minimas dar ir dėl gausios sunkiai randamų leidinių bibliotekos.

2. Londono vyninė garsėja geriausių rūšių prancūzišku ir itališku vynu. Tiekia iš natūralių produktų pagamintą maistą ir ekologišką vyną, be to, neišsiskiria interjeru ar aikčioti priverčiančiais gardumynais. Ko gero, tokie aukšti šios vietos vertinimai ir išgarsėjimas pasauliniu mastu yra dėl paprastumo bei išbaigtumo. Juk stebuklingiausia viskas, kas paprasčiausia!

3. Teigiamus atsiliepimus vieną po kito renka viešbučio „Westin“ Dubajuje įsikūręs restoranas. Erdvi vieta alsuoja gaiva, kurioje siūlomas prabangiausių rūšių pasaulio vynas. Greta jo patiekiamos atitinkamam vynui derančios rečiausios sūrių variacijos. Moderni prabanga ir žinomiausias pasaulio vynas – šios vyninės vizitinė kortelė.

4. Paryžiuje įsikūrusi vyno krautuvėlė bei vyninė sparčiai populiarėja ir tik nekantrų lankytoja atbaido savo eilėmis. Ši mažytė užeiga, kurioje telpa ribotas skaičius žmonių, paryžiečių laikoma viena geriausių vyną bei rinktinius skanėstus siūlančių krautuvėlių. Nors aptarnavimas ar patiekimas ne visai primins prabangų restoraną su baltomis staltiesėmis, o valgyti teks stovint, už ragaujamus gardumynus teks atseikėti ne mažiau nei restorane.

5. Lankantis Berlyne neįmanoma neprisiminti amžiną įspaudą žmonijos istorijoje padariusio Antrojo pasaulinio karo. Vyninė įsikūrusi vieninteliame toje vietoje bombų nepaliestame pastate. Vyninei daugiau nei šimtmetis, tad ir patiekalai bei vynas – patikrinti laiko ir išlaikantys tradicijas. Nedidukėje erdvėje vyrauja austrų virtuvės skanėstai bei prie jų derantis vynas. Šios vyninės atmosfera ir populiariausias vynas „Riesling“ nubloškia į praeities Berlyną, kur prarastoji karta vėl mokėsi gyventi iš naujo.

O kurią vyninę Lietuvoje jūs išrinktumėte geriausia? Kas svarbiausia asmeniškai jums? Tarsi susitarę visi maisto ir vyno ekspertai turi keletą bendrų patarimų paprastam klientui, kaip įvertinti lankytiną vyninę ir jos valgiaraštį. Pirmiausia užsisakyti savo mėgstamo ar padavėjo rekomenduojamo vyno. Greta pasirinkti užkandį. Nesvarbu, ar tai bus sūris bei alyvuogės, ar įmantriai paruoštas gardėsis. Vyno skonis geriausiai atsiskleidžia, kai jo ragaujama su maistu. Ir pradedam! Pirmiausia vyno kvapas. Svarbiausia, kad netrenktų vyno kamščiu ar actu (tokį kvapą gali turėti ilgiau atidarytas pastovėjęs vynas). Gurkšnis vyno prieš maistą. Pirmasis gurkšnis – pats tikriausias. Užlieja skonio ir šilumos banga. Kokie pirmieji įspūdžiai? Tada ragaukite užkandžio. Jį užgerkite dar vienu šlakeliu vyno ir susitelkite į skonio pojūčius dabar. Kokie jie? Maistas ir vynas vienas kitą papildo ir atskleidžia poskonius. Tada dar kartą gurkštelėkite vyno. Štai jau galite įvertinti bendrą vyno ir maisto skonį. Nusikelkite į prisiminimų bei vaizduotės pasaulį ir pasirauskite atmintyje, kokie gi pojūčiai sužadinami. Apsidairykite po vyninės aplinką, nužvelkite lankytojus ir jus atlydėjusius draugus. Ką manote? Ar skonio ir nuotaikos gama sudaro tą vieną žavią akimirką, dėl kurios ir verta gyventi?

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.