...

Dešimtą kartą išdalyti Europos verslininkystės skatinimo apdovanojimai: nominuotas lietuvių projektas

Verslas

2016.11.29

Autorius: Julija Kurilaitė

Temos: .

Dešimtą kartą išdalyti Europos verslininkystės skatinimo apdovanojimai: nominuotas lietuvių projektas

Europos verslininkystės apdovanojimai. Asmeninio albumo nuotr.

2016 m. lapkričio 23–25 d. Slovakijos sostinėje Bratislavoje įteikti prestižiniai Europos verslininkystės apdovanojimai (angl. European Enterprise Promotion Awards, EEPA). Dešimtą kartą surengti apdovanojimai skirti projektams, skatinantiems verslumą ir smulkųjį verslą vietiniu, regioniniu ar nacionaliniu mastu. Nuo 2006 m. į šiuos apdovanojimus pretendavo daugiau kaip 3,4 tūkst. projektų. Šiais metais skirtingose kategorijose varžėsi 57 projektai – kiek daugiau nei praėjusiais metais.

Pirmą kartą Bratislavoje vykusių apdovanojimų metu laimėjo projektai, atkeliavę iš Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Portugalijos, Suomijos, Serbijos ir Nyderlandų. Į finalinį projektų sąrašą pateko ir lietuvių projektas „Sparnai“ (angl. Wings), taip pat atskirai buvo paminėti mūsų kaimynų – latvių ir estų – projektai.

Iš viso buvo numatytos šešios apdovanojimų kategorijos: verslumo dvasios skatinimas, investicijos į įgūdžius, verslo aplinkos gerinimas, tarptautinės verslo plėtros rėmimas, ekologiško verslo rinkos skatinimas ir efektyvus išteklių panaudojimas, atsakingas ir integracinis verslumas.

Tarptautinės verslo plėtros rėmimo kategorijoje į galutinį sąrašą pateko jaunųjų eksporto lyderių programos „Sparnai“ projektas iš Lietuvos, kurį įgyvendina VšĮ „Versli Lietuva“ kartu su atrinktomis smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėmis, siekdami išugdyti gerus eksporto specialistus ir leisti jiems tobulėti įgyjant darbo patirties įmonėse. Vienas pagrindinių projekto tikslų – jaunų žmonių dėka pakelti Lietuvos įmonių eksporto rodiklius. Neatsižvelgiant į gražią iniciatyvą, prizinė vieta atiteko Suomijos projektui „Suomijos žmonių saugumas“ (angl. Human Security Finland), skatinantis verslo partnerystę tarp išsivysčiusių ir silpnų regionų.

Verslumo dvasios skatinimo kategorijos laimėtoja – Prancūzija, kurios projektas „Liono miesto verslumas“ (angl. Lion City of Enterpreneurship) jungia 46 organizacijas ir daugiau kaip 200 ekspertų iš viso miesto regiono. Kiekvienais metais projektas skiria paramą 10–20 tūkst. įmonių.

Investicijų į įgūdžius kategorijos laimėtoja – Jungtinė Karalystė, kurios projektas „Įmonių pedagogų akademija“ (angl. Enterprise Educators Academe) yra pirmoji pasaulyje akredituota įmonės vidaus pedagogų mokymo programa, išugdžiusi daugiau nei 600 įmonės darbuotojų.

Verslo aplinkos gerinimo kategorija sulaukė daugiausia projektų. Nugalėtoja paskelbta Portugalijos programa „The PME Leader“.

Ekologiško verslo rinkos skatinimo ir efektyvaus išteklių panaudojimo nominacijoje pergalę pelnė Serbijos projektas „Liepų ir bičių verslo vystymas Dunojaus regione“ (angl. Lime trees and honey bees for sustainable development of the Danube micro region), kuris stiprina bitininkystės verslo konkurencingumą Fruška Goros regione ir skatina jaunimą pradėti bitininkystės verslą.

Atsakingo ir integracinio verslumo kategorijos nugalėtojas – Roterdamo verslo projektas (angl. The Rotterdam Business Case) iš Nyderlandų, dėmesį skyręs nepelningai dirbantiems verslininkams ir atsiuntęs jiems į pagalbą studentus, kurie kartu galėjo įgyti darbo patirties. Ši mokymo programa padėjo daugiau negu 600 įmonių. Specialus komisijos prizas įteiktas Švedijos projektui.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.