...

Maksimalus darbo valandų skaičius per menesį dirbant slenkančiu grafiku

Žinių bazė

2014.08.22

Dirbu slenkančiu grafiku po 12 val., dvi dienas, dvi naktis, keturios laisvos. Ar yra įstatymo nurodytas maksimalus darbo valandų skaičius per mėnesį?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Artūras Tukleris

Vyresnysis teisininkas / Advokatų kontora GLIMSTEDT

Publikavimo data: 2014-08-22 11:27

Iš Jūsų klausimo darytina išvada, jog dirbate pagal suminę darbo laiko apskaitą. DK 149 str. 1 d. nustatyta, kad įmonėse,...

Publikavimo data: 2014-08-22 11:27

Iš Jūsų klausimo darytina išvada, jog dirbate pagal suminę darbo laiko apskaitą. DK 149 str. 1 d. nustatyta, kad įmonėse, įstaigose ir organizacijose, atskiruose cechuose, baruose ir darbams esant būtinumui ir atsižvelgus į darbuotojų atstovų nuomonę ar kitais kolektyvinėje sutartyje nustatytais atvejais galima taikyti suminę darbo laiko apskaitą. Darbo laiko trukmė per apskaitinį laikotarpį neturi viršyti tai darbuotojų kategorijai nustatyto darbo valandų skaičiaus. Jeigu taikoma suminė darbo laiko apskaita, negali būti dirbama daugiau kaip keturiasdešimt aštuonias valandas per savaitę ir dvylika valandų per darbo dieną (pamainą). Apskaitinio laikotarpio trukmė negali būti ilgesnė negu keturi mėnesiai. To paties straipsnio 2 dalyje įtvirtinta, jog jeigu taikoma suminė darbo laiko apskaita, privalo būti garantuota DK nustatyta paros ir savaitės nepertraukiamo poilsio trukmė (pagal DK 160 str., nepertraukiamas paros poilsis yra 11 valandų; pagal DK 161 str., savaitės nepertraukiamo poilsio laikas yra 35 valandos, suteiktos per 7 dienas; jei patenkate į DK 144 straipsnio 4 dalies išimtį, bei darbuotojų galinčių dirbti iki 24 val. per parą sąrašą, kuris nustatytas Vyriausybės nutarimu Nr. 587 „Dėl darbų, kuriuose gali būti taikoma iki dvidešimt keturių valandų per parą darbo laiko trukmė, sąrašo, darbo ir poilsio laiko ypatumų ekonominės veiklos srityse, patvirtinimo“, nepertraukiamas poilsis turėtų būti 24 valandos atidirbus pamainą). Vadovaujantis DK 149 str. 2 d., jeigu suminės darbo laiko apskaitos laikotarpiu viršijamas tai darbuotojų kategorijai nustatytas darbo valandų skaičius, darbuotojams jų pageidavimu sutrumpinama darbo diena arba suteikiama poilsio diena (dienos) darbo, kolektyvinėje sutartyje arba darbo tvarkos taisyklėse nustatyta tvarka, mokant už šį papildomą poilsio laiką vidutinį darbo užmokestį, ar papildomai apmokama kaip už viršvalandinį darbą. Jeigu suminės darbo laiko apskaitos laikotarpiu darbuotojas dėl nuo darbdavio priklausančių priežasčių dirba mažiau, negu tai darbuotojų kategorijai nustatytas darbo valandų skaičius, už faktiškai dirbto laiko ir nustatyto darbo laiko skirtumą yra apmokama kaip už prastovą (Kodekso 195 straipsnio 1 dalis).

Atsakant į Jūsų klausimą, pažymėtina, jog darbuotojams, kurie dirba pagal suminę darbo laiko apskaitą, nėra reglamentuotas maksimalus darbo valandų skaičius per mėnesį. Svarbiausia, kad nebūtų pažeistas reikalavimas dirbti daugiau kaip keturiasdešimt aštuonias valandas per savaitę ir dvylika valandų per darbo dieną (pamainą). Taikant suminę darbo laiko apskaitą, darbuotojas vieną mėnesį gali dirbti ilgiau, kitą trumpiau, žinoma, nepažeidžiant imperatyvios maksimalios savaitės ir darbo dienos (pamainos) trukmės. Jeigu Jūs dirbate daugiau negu DK nustatytas maksimalus savaitės ir (arba) dienos (pamainos) darbo laikas, toks darbas yra negalimas, o už tai yra atsakingas darbdavys. Svarbu ir tai, jog, kaip minėta, apskaitiniu laikotarpiu neturėtumėte dirbti daugiau negu apskaitiniam laikotarpiui nustatyta darbo valandų norma. Suminės darbo laiko apskaitos laikotarpiu viršijamas nustatytas darbo valandų skaičius laikomas viršvalandžiais.

Ekspertai

Artūras Tukleris

Artūras Tukleris

Vyresnysis teisininkas / Advokatų kontora GLIMSTEDT

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.