...

Manikiūro studijos atidarymas, nuo ko pradėti?

Žinių bazė

2015.09.29

Planuoju nuomotis patalpas ir juose atidaryti manikiūro/pedikiūro bei makiažo studija su 3-4 darbo vietom. Darbo vietas užims darbuotojai pagal vadinamą “kėdės nuomą”. Ar šią veiklą galiu vykdyti pagal Individualią veiklą ar geriau, pigiau ar paprasčiau rinktis kokį kitą veiklos būdą? Patarkit kokių sutarčių ar dokumentų gali prireikti? Šioje srityje esu visiška naujokė. Bet pagaliau norisi pradėti kažką savo. Ačiū už pagalbą.

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Eglė Paulauskytė

Advokatė / Advokatės Dianos Višinskienės kontora

Publikavimo data: 2015-09-29 00:30

Galiojantys Lietuvos Respublikos įstatymai nenumato pareigos, norintiems imtis tam tikros veiklos, steigti įmonę. Individualios įmonės savininku gali būti tik vienas...

Publikavimo data: 2015-09-29 00:30

Galiojantys Lietuvos Respublikos įstatymai nenumato pareigos, norintiems imtis tam tikros veiklos, steigti įmonę. Individualios įmonės savininku gali būti tik vienas fizinis asmuo, kuris negali būti kitos individualios įmonės savininku.

Kokią veiklos formą pasirinkti, reikėtų įvertinti daugelį kriterijų – mokami mokesčiai, veiklos apskaitai keliami reikalavimai, atsakomybės ribos ir pan. Vienareikšmiškai nurodyti, kokią veiklos formą Jums pasirinkti nurodyti negalime. Nuo tikslaus veiklos pobūdžio priklausys ir tai, kokių sutarčių su paslaugų teikėjais, prekių tiekėjais ir kt. Jums gali prireikti.

Vykdant veiklą pagal individualios veiklos pažymą mokami šie mokesčiai: 5 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM); 28,5 proc. valstybinio socialinio draudimo (VSD) mokestį nuo pusės asmens gautų apmokestinamųjų pajamų; 9 proc. nuo minimalaus darbo užmokesčio privalomo sveikatos draudimo mokestį (PSD) (29 Eur mokestis mokamas kiekvieną mėnesį).

Veikla pagal individualios veiklos pažymą bei darbo santykiai pagal darbo sutartį yra iš esmės skirtingi. Galite pasirinkti abu variantus, t.y. vykdyti kartu su kitais asmenimis veiklą pagal individualios veiklos pažymą (pvz. sudarant jungtinės veiklos sutartį) arba įdarbinti kitus asmenis vadovaudamiesi LR Darbo kodekso 99 str.

Asmuo, vykdantis individualią veiklą, turi teisę samdyti darbuotojus, t. y. įdarbinti darbuotojus, sudarant su jais darbo sutartis. Individualią veiklą vykdantis gyventojas, į darbą priėmęs darbuotoją ir su juo sudaręs darbo sutartį, prisiima visus darbdavio įsipareigojimus, t. y. privalo mokėti darbo sutartyje numatytą darbo užmokestį ir įstatymų nustatyta tvarka išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą gyventojų pajamų mokestį, privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo įmokas bei nustatyta tvarka deklaruoti išmokas ir išskaičiuotus mokesčius.

Individuali veikla – savarankiška veikla, kuria versdamasis gyventojas siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį. Esminis individualios veiklos požymis yra savarankiškumas, kuris parodo gyventojo individualios veiklos santykių skirtumą nuo darbdavio ir darbuotojo santykių. Veikla bus savarankiška tik tuomet, kai: asmuo pats sprendžia su savo veikla susijusius klausimus; pats pasirenka veiklos kryptį; pats dengia savo išlaidas susijusias su veikla; gauna pajamų iš vykdomos veiklos. Tuo atveju, jei santykiai iš esmės yra darbo, vien juos įforminus kaip paslaugų teikimo santykius, neišnyksta rizika, kad valstybinė mokesčių inspekcija gali pripažinti juos darbo santykiais ir atitinkamai apmokestinti. Kitaip tariant įdarbinti pagal individualios veiklos pažymą nėra galima, kadangi tai yra skirtingo pobūdžio teisiniai santykiai.

Pažymėtina, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio, todėl dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Eglė Paulauskytė

Eglė Paulauskytė

Advokatė / Advokatės Dianos Višinskienės kontora

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.