...

Paslaugų (apželdinimo) pagal individualios veiklos pažymą dokumentacija

Žinių bazė

2014.06.26

Planuoju ateityje pradėti dirbti su individualios veiklos pažyma ir iškilo klausimas, tarkim susirandu klientą, mes viską aptariame, ir mes susitarimą forminame tokio pačio tipo sutartimi kaip ir pvz UAB’ai teikdami savo paslaugas ar darbui su pažyma yra atskira, kitokia paslaugų sutartis? O vėliau kai viskas suforminama sutartimi, atlikus darbus išrašomas prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitas? Tai mane labai domina nes parduodant viską suprantu, o su paslaugų teikimu kėbliau nes paslaugas dažniausiai suteiki anksčiau nei gauni pinigus.

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2014-06-26 19:49

Sutarčių sudarymą, jų taikymo ribas reglamentuoja Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas, kurio nuostatų aiškinimas nepriskirtas Valstybinės mokesčių inspekcijos kompetencijai. Kokios rūšies...

Publikavimo data: 2014-06-26 19:49

Sutarčių sudarymą, jų taikymo ribas reglamentuoja Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas, kurio nuostatų aiškinimas nepriskirtas Valstybinės mokesčių inspekcijos kompetencijai. Kokios rūšies sutartimi galėtų būti įforminami individualios veiklos paslaugas teikiančio asmens ir jo paslaugas perkančio asmens santykiai sprendžia abi susitarančios šalys, atsižvelgdamos į teisės aktų reikalavimus bei darbų atlikimo pobūdį.

Individualią veiklą pagal pažymą vykdantis gyventojas, tvarkydamas buhalterinę apskaitą, turi vadovautis Lietuvos Respublikos finansų ministro 2003 m. vasario 17 d. įsakymu Nr. 1K-040 patvirtintomis Gyventojų, besiverčiančių individualia veikla (išskyrus gyventojus, įsigijusius verslo liudijimus) buhalterinės apskaitos taisyklėmis (toliau – Taisyklės).
Taisyklėse nurodyta, kad individualią veiklą pagal pažymą vykdantys gyventojai privalo išrašyti ir išduoti prekių arba paslaugų pirkėjams vieną iš apskaitos dokumentų: sąskaitą faktūrą, Pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) sąskaitą faktūrą, jei jie yra įsiregistravę PVM mokėtojais, arba kasos aparato kvitą.

Pažymėtina, kad nuo 2014 m. gegužės 1 d. individualią veiklą pagal pažymą vykdantys gyventojai prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvito FR0508 išrašyti nebegali.
       Jeigu gyventojas nėra PVM mokėtojas ir nenaudoja kasos aparato, jo paslaugų teikimas įforminamas sąskaita faktūra. Jeigu gyventojas įsiregistravęs PVM mokėtoju, jis privalo pirkėjui išrašyti PVM sąskaitą faktūrą.

Tuo atveju, kai atsiskaitymas nesutampa su paslaugų suteikimo momentu, pavyzdžiui, kai už suteiktas paslaugas atsiskaitoma vėliau arba gaunamas avansas už paslaugas, kurios bus suteikiamos ateityje, tai paslaugų suteikimo momentu gyventojas turi išrašyti sąskaitą faktūrą arba PVM sąskaitą faktūrą (jei yra įsiregistravęs PVM mokėtoju), o už paslaugą atsiskaičius vėliau grynaisiais pinigais, pinigų gavimo momentu turi būti išrašomas ir pinigų priėmimo kvitas, kurio naudojimo, išrašymo ir apskaitos taisyklės patvirtintos Lietuvos Respublikos finansų ministro 2002 m. spalio 30 d. įsakymu Nr. 340.

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.