...

Ar reikalingas kasos aparatas?

Žinių bazė

2018.08.04

Ūkininkas svarsto dėl savo užaugintos produkcijos prekybos. Nori prekiauti patalpoje, kuri atsidaro į gatvę. Viena iš prekybos rūšių – pats prekiauja patalpoje, kuri atsidaro į gatvę, kita, alternatyvi veikla – prekyba vyksta kaip savitarna be pardavėjo patalpoje, kuri atsidaro į gatvę.

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Premium

Publikavimo data: 2018-08-04 10:53

Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarka nustatyta „Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos apraše“ (toliau – Aprašas). Pagal Aprašo nuostatas,...

Publikavimo data: 2018-08-04 10:53

Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarka nustatyta „Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos apraše“ (toliau – Aprašas). Pagal Aprašo nuostatas, individualia veikla besiverčiantys gyventojai (įskaitant ūkininkus), kurie prekiauja pastatuose ar patalpose, taip pat kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuose nameliuose, autoparduotuvėse (toliau – patalpose), privalo naudoti kasos aparatus. Tačiau nereikalaujama naudoti kasos aparatų individualia veikla besiverčiantiems gyventojams, kurie prekiauja pastatuose ar patalpose, taip pat kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuose nameliuose, autoparduotuvėse, kurių siena (-os) arba ją atitinkantys konstrukcijos elementai yra visiškai ar didžia dalimi atidaromi į lauką.
Vadinasi, ūkininkas, prekiaujantis savo užauginta produkcija patalpoje, neprivalėtų naudoti kasos aparato, jei patalpos siena (-os) (nepriklausomai nuo jos dydžio) būtų visiškai arba didžia dalimi atidaroma į lauką. Šiuo atveju kiekvienam pirkėjui ūkininkas privalėtų išrašyti ir išduoti sąskaitą faktūrą (jei ūkininkas įsiregistravęs pridėtinės vertės mokesčio mokėtoju – PVM sąskaitą faktūrą).
Jei tokioje patalpoje prekyba būtų vykdoma savitarnos principu, pajamoms apskaityti būtų privaloma naudoti savitarnos kasos aparatą. 

Ekspertai

Regina Utkienė

Regina Utkienė

Mokesčių informacijos departamento direktorė / VMI

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.