...

Dėl higienos normų

Žinių bazė

2014.03.19

Nuomuosiu įrengtas patalpas atikinkančias SPA veiklai, keisis pavadinimas, ar reikalinga iš naujo gauti leidimą ir higienos pasą. Ankščiau teikė masažo, veido valymo procedūros ir plaukų priežiurą, dabar teiktume tik kūno grožio procedūros.

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 11:07

Pirmiausia reikėtų įvertinti, ar ketinamos teikti grožio paslaugos sutampa su galiojančiame leidime-higienos pase nurodytomis paslaugomis. Jeigu neketinate teikti naujų paslaugų,...

Publikavimo data: 2020-01-03 11:07

Pirmiausia reikėtų įvertinti, ar ketinamos teikti grožio paslaugos sutampa su galiojančiame leidime-higienos pase nurodytomis paslaugomis. Jeigu neketinate teikti naujų paslaugų, kurios nenurodytos galiojančiame leidime-higienos pase, nekeisite patalpų tipo, paskirties, išplanavimo, reikėtų kreiptis į leidimą-higienos pasą išdavusį Visuomenės sveikatos centro teritorinį skyrių dėl leidimo-higienos paso patikslinimo. Jeigu keičiasi anksčiau teiktų grožio paslaugų tipas ar patalpų paskirtis, išplanavimas, reikėtų kreiptis dėl naujo leidimo-higienos paso. Galiojantys teisės aktai nustato skirtingus reikalavimus grožio paslaugoms atsižvelgiant į šių paslaugų kategoriją (A ar B). Reikėtų išskirti neinvazines grožio paslaugas (B kategorija), kurias teikiant nepažeidžiama oda arba gleivinė (tokias kaip veido ir kūno, plaukų priežiūros, manikiūro ir pedikiūro nekarpant nagų odelių paslaugos, plaukų šalinimo vašku, dekoratyvinės kosmetikos paslaugos) ir invazines grožio paslaugas (A kategorija), kurias tiekiant pažeidžiama oda arba gleivinė ir instrumentas užteršiamas krauju arba kitais kūno skysčiais, kitos invazinės grožio paslaugos. Invazinėms grožio paslaugoms yra taikomi griežtesni instrumentų, įrangos ir kito inventoriaus priežiūros reikalavimai nustatyti Lietuvos higienos normoje HN 117/2007 “Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai”. Leidimą–higienos pasą grožio paslaugų teikimui reikia gauti iš anksto, t.y. prieš pradedant vykdyti komercinę veiklą. Toks leidimas yra skirtas užtikrinti, jog vykdomos veiklos sąlygos atitiktų visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus. Siekiant gauti leidimą-higienos pasą, reikia kreiptis į Visuomenės sveikatos centro teritorinį skyrių. Šiai institucijai reikės pateikti tokius dokumentus: paraišką gauti leidimą-higienos pasą; fiziniams asmenims – asmens tapatybę įrodančio dokumento kopiją/juridiniams asmenims – įmonės registravimą patvirtinančių dokumentų kopijas; dokumentą (arba jo kopiją), įrodantį teisę naudotis atitinkamomis patalpomis (Jūsų minimu atveju – nuomos sutartį); patalpų, kuriose numatoma vykdyti ar vykdoma ūkinė komercinė veikla, kadastrinių matavimų (inventorizacinės) bylos eksplikacijas su patalpų brėžiniais arba jų kopijas, išskyrus nesudėtingus statinius; Jūsų atveju siekiant, jog leidimas – higienos pasas būtų išduotas supaprastinta tvarka, t.y. nebūtų vertinamos  ūkinės komercinės veiklos vykdymo sąlygos atitinkamose patalpose, papildomai reikėtų pateikti įmonės, anksčiau nuomojamose patalpose vykdžiusios veiklą, leidimo-higienos paso kopiją. Leidimas-higienos pasas išduodamas pareiškėjui tik sumokėjus valstybės rinkliavą. Šios rinkliavos dydis priklauso nuo nekilnojamojo turto - patalpų, kuriuose bus teikiamos paslaugos, dydžio. Standartinis mokestis objektams, kurių dydis iki 35 kv. metrų yra 155,00 Lt; nuo 35 iki 100 kv. metrų – 210,00 Lt;  nuo 100 iki 2500 kv. metrų – 303,00 Lt; didesniems kaip 2500 kv. metrų objektams – 416,00 Lt.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.