...

Kokie mokami mokesčiai užsiimant žolės pjovimu?

Žinių bazė

2014.05.27

Kokius mokesčius reikia mokėti norint užsiimti žolės pjovimo darbais vasaros sezono metu? Ko tiksliai reikia?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 10:58

Ketinant užsiimti žolės pjovimu, rekomenduoju apsvarstyti galimybę užsiregistruoti individualią veiklą pagal verslo liudijimą, kurį išduoda Valstybinė mokesčių inspekcija. Paprasčiausias ir...

Publikavimo data: 2020-01-03 10:58

Ketinant užsiimti žolės pjovimu, rekomenduoju apsvarstyti galimybę užsiregistruoti individualią veiklą pagal verslo liudijimą, kurį išduoda Valstybinė mokesčių inspekcija. Paprasčiausias ir greičiausias būdas tai padaryti - registracija el. būdu per el. bankininkystę prisijungus prie Mano VMI. Nors Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarime „Dėl verslo liudijimo formos ir individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, klasifikatoriaus patvirtinimo“ atskirai nėra išskirta tokia veikla, kaip žolės pjovimas, tačiau pagal savo pobūdį ši veikla labiausiai panaši į 105 kodu pažymėtą veiklą, t. y. aplinkos tvarkymas, gatvių valymas, sniego ir ledo šalinimas. Toliau vertinant mokesčių dydį, metinis mokestis mokamas už verslo liudijimą, pagal kurį vykdysite veiklą, skirtingose savivaldybėse gali skirtis, todėl pateikiame Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintą fiksuotą gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) dydį, t. y. 585 eurai metams. Noriu atkreipti Jūsų  dėmesį į tai, kad šis fiksuotas GPM dydis nesikeis, nepriklausomai nuo to, kiek pajamų uždirbsite per vykdomos veiklos laikotarpį. Papildomai noriu pažymėti, kad trumpiausias periodas individuliai veiklai - 5 dienos. Pagal pasirinktą dienų skaičių proporcingai bus mokamas ir GPM dydis. Pavyzdžiui, jei planuojate šia veikla Vilniaus mieste užsiimti tik vasaros sezono metu, tuomet mokestis proporcingai būtų paskaičiuojamas 92 dienoms, kas sudarytų apie 147 eurus. Pažymėtina, kad verslo liudijimą galima įgyti ir su lengvata, jeigu Jūs esate: (1) asmuo, sulaukęs senatvės pensijos amžiaus; (2) studentas arba moksleivis; (3) neįgalus asmuo; (4) darbo biržoje registruotas bedarbis; (5) tėvas/motina/įtėvis/įmotė, auginantis(-i) daugiau nei 3 vaikus arba neįgalų vaiką. Papildomai prie gyventojų pajamų mokesčio Jums reikės mokėti ir privalomą sveikatos draudimo (toliau – PSD) bei valstybinio socialinio draudimo (toliau – VSD) mokesčius. PSD mokestis sudaro 9%,skaičiuojant nuo minimalios mėnesinės algos, tad šiuo metu mokesčio dydis - 31,55 eurai. Šis mokestis mokamas kiekvieną mėnesį už einamąjį mėnesį. VSD mokestis vienam mėnesiui sudaro 56 eurus. Tačiau, jeigu ketinate vykdyti veiklą nepilną mėnesį, tuomet padalinkite šį skaičių iš tiek kalendorinių dienų, kiek yra tame mėnesyje bei padauginkite iš tiek darbo dienų, kiek vykdysite veiklą. Visus mokesčius (išskyrus PSD) teks sumokėti iš anksto prieš pradedant vykdyti veiklą. Atkreipiu dėmesį, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio. Dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.