...

Ar reikia registruoti įmonės logotipą?

Žinių bazė

2014.07.21

Planuoju atsidaryti elektroninę parduotuvę, tad logotipą sukūriau pats, ar reikia jį kažkur registruoti?

Temos: , , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 10:50

Įmonės logotipo (teisiškai vadinamo prekės ženklo) registracija nėra privaloma. Prekės ženklas yra žymuo, kurio paskirtis - atskirti vieno asmens prekes...

Publikavimo data: 2020-01-03 10:50

Įmonės logotipo (teisiškai vadinamo prekės ženklo) registracija nėra privaloma. Prekės ženklas yra žymuo, kurio paskirtis - atskirti vieno asmens prekes arba paslaugas nuo kito asmens prekių arba paslaugų. Dažniausiai vartotojai pamatę prekės ženklą jį susieja su vienu ar kitu gamintoju ar paslaugų tiekėju, net jei prekes ženklo savininko pavadinimo šalia ir nebūna nurodyta. Taip pat, prekių ar paslaugų susiejimą su gamintoju ar paslaugų tiekėju gali lemti ir įmonės pavadinimas. Todėl pradedant nuosavą verslą, vienas iš pirmųjų žingsnių - įmonės steigimas, kurį atliekant pirmiausia patikrinamas steigiamos įmonės pavadinimas. Juridinių asmenų registras patikrina ar nėra registruotos įmonės ar prekės ženklo Lietuvoje tuo pačiu pavadinimu. Tad, jeigu jau esate įsteigęs įmonę per kurią veiks elektroninė parduotuvė ir įmonės pavadinimas bei elektroninės parduotuvės prekės ženklo pavadinimas yra toks pat, tuomet Jūsų sukurtam prekės ženklui suteikiamos tam tikros apsaugos teisės. Tačiau šios teisės dažnai yra ribotos. Pavyzdžiui, įmonės pavadinimas suteikia teises tik Lietuvoje, todėl jei Jūsų prekes per elektroninę parduotuvę įsigys kitose valstybėse, ten Jūsų prekės ženklas jokių apsaugos teisių neturės. Antra vertus, minėtas patikrinimas tėra tik formalus žodinės, raidinės ar skaitinės išraiškos įvertinimas. Tad, jeigu Jūsų sukurtas logotipas sudarytas iš grafinių, erdvinių ir/ar spalvinių elementų, tokiu atveju Jūs nebūsite užtikrintas, kad kas nors ateityje nepareikš Jūsų įmonei pretenzijų, jog naudojamas prekės ženklas yra panašus arba net tapatus su kitu jau anksčiau naudojamu ir užregistruotu prekės ženklu. Dėl to iš Jūsų gali būti pareikalauta pasikeisti prekės ženklą ar net sumokėti kompensaciją. Atsisakius vykdyti nurodytus reikalavimus atsiranda grėsmė, kad ginčas atsidurs teisme, kuris gali įpareigoti pakeisti Jūsų naudojamą prekės ženklą ir/ar priteisti žalos atlyginimą pretenzijas pareiškusiam ženklo savininkui. Galiausiai, prekės ženklo registracija suteikia efektyvią apsaugą nuo konkurentų ar kitų asmenų, kurie ateityje gali siekti pasinaudoti Jūsų įmonės turima reputacija, pvz., registruodami panašius įmonių pavadinimus, prekių ženklus, domenų vardus, įsteigdami panašią elektroninę parduotuvę, siekdami prisivilioti Jūsų klientus. Prekės ženklo registracija taip pat gali padėti apsisaugoti nuo tų asmenų, kurie prekių ženklus registruoja būtent pasipelnymo tikslais, kadangi užsiregistravus prekės ženklą laikoma, kad jis yra naudojamas teisėtai tol, kol jo registracija nėra panaikinama. Vadinasi, kol įmonė turi galiojantį prekės ženklą – niekas negali teigti, kad įmonė savo pavadinimą naudoja neteisėtai. Atsižvelgdama į visa tai, rekomenduoju įregistruoti Jūsų sukurtą prekės ženklą (logotipą). Pažymiu, kad ši konsultacija yra bendro pobūdžio, todėl išsamesnės konsultacijos patariu kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.