...

Ar reikia papildyti įmonės nuostatus?

Žinių bazė

2016.10.08

Esu individualios įmonės savininkas, įmonės veikla elektros energijos gamyba. Papildomai noriu užsiimti automobilių nuoma. Ar tam reikia papildyti įmonės nuostatus nurodant naują veiklą? Be to įmonė yra pvm mokėtoja, ar nebus problemų susigrąžinti perkamo automobilio sumokėtą pvm, jei įmonės veikloje nenurodyta konkreti automobilių nuomos veikla?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Publikavimo data: 2020-01-03 10:31

Svarstant ar reikia praplėsti Jūsų individualios įmonės veiklos sąrašą, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į individualios įmonės nuostatų turinį, t. y....

Publikavimo data: 2020-01-03 10:31

Svarstant ar reikia praplėsti Jūsų individualios įmonės veiklos sąrašą, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į individualios įmonės nuostatų turinį, t. y. įvertinti, ar konkrečios įmonės nuostatose yra nurodytas baigtinis sąrašas veiklų, kuriomis gali užsiimti Jūsų įmonė. Jei nuostatuose yra nurodyta, kad įmonė gali užsiimti ir bet kokia kita ūkine – komercine įstatymams neprieštaraujančia veikla, tuomet būtinybės keisti nuostatus nėra. O jei Jūsų įmonės nuostatose yra nurodyta tik vienintelė veikla, t. y. elektros energijos gamyba, tuomet nuostatus reikėtų papildyti nauja veikla (automobilių nuoma) bei nurodyti, kad įmonė gali užsiimti ir bet kokia kita veikla, kaip minima aukščiau tam, kad ateityje nereikėtų kiekvieną kartą keisti nuostatų, jei nuspręstumėte dar labiau praplėsti įmonės veiklos spektrą. Tad jeigu nuspręsite papildyti nuostatus, juos turės patvirtinti notaras bei reikės užregistruoti Juridinių asmenų registre. Atsakydama į klausimą dėl galimybės susigrąžinti PVM, noriu atkreipti Jūsų dėmesį į tą faktą, jog individuali įmonė, kaip mokesčių mokėtojas, teiks vieną bendrą deklaraciją dėl jos vykdomos veiklos, todėl už jos reikmėms perkamą automobilį, neabejotinai, bus atlygintas sumokėtas pridėtinės vertės mokestis. Galiausiai noriu Jums priminti, jog individualios įmonės savininkas atsako už įmonės veiklą tiek įmonės, tiek ir savo (ir šeimos) turtu. Todėl, jei planuojate savo verslo plėtrą, ateityje siūlau apsvarstyti galimybę individualią įmonę pertvarkyti į mažąją bendriją arba uždarąją akcinę bendrovę, nes pasirinkęs ribotos civilinės atsakomybės teisinę formą ir vykdydamas veiklą nerizikuosite savo asmeniniu turtu, taip pat į vykdomą veiklą turėsite galimybę įtraukti daugiau partnerių bei pasinaudoti kitais šių teisinių formų privalumais. Atkreipiu dėmesį, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio. Dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.

Ekspertai

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė

Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.