...

Kokios yra maisto gaminių receptūrų apsaugos priemonės?

Žinių bazė

2018.11.10

Sveiki, kiek teko girdėti, maisto gaminiai nepatentuojami. Kaip tada galima apsaugoti maisto gaminio receptūrą nuo konkurentų? Kokie įmanomi apsaugos variantai?

Temos: .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Giedrė Rimkūnaitė-Manke

Advokatė, ekspertė / Advokatų kontora „Glimstedt”

Publikavimo data: 2018-11-10 17:59

Gaminio receptūrą galima apsaugoti keliais būdais, priklausomai nuo jūsų situacijos. Pirma, receptas gali būti saugomas kaip komercinė paslaptis. Tam, kad...

Publikavimo data: 2018-11-10 17:59

Gaminio receptūrą galima apsaugoti keliais būdais, priklausomai nuo jūsų situacijos.

Pirma, receptas gali būti saugomas kaip komercinė paslaptis. Tam, kad informacija būtų pripažįstama komercine paslaptimi, ji turi būti slapta, turi turėti komercinę vertę ir jos savininkas turi imtis pagrįstų veiksmų, kad informaciją išlaikytų slaptą (protingomis pastangomis, pvz. fizinėmis, techninėmis, teisinėmis, organizacinėmis priemonėmis). Kai kuriuose verslo sektoriuose (pvz., parfumerijoje) komercinių paslapčių apsauga yra pagrindinė teisinės apsaugos priemonė. Bene geriausias pasaulinis ir visiems žinomas pavyzdys yra Coca-Cola gėrimo formulė, kurią Coca-Cola pasirinko saugoti būtent kaip komercinę paslaptį.
Antra, jeigu receptūra atitiktų autorių teisių objektams keliamus reikalavimus, jai būtų galima taikyti ir autorių teisių apsaugą. Autorių teisių objektas yra originalus literatūros, mokslo ar meno kūrybinės veiklos rezultatas, išreikštas objektyvia forma. Autorių teisių objektas yra saugomas nepaisant jo meninės vertės. Taigi kūrybiškai pateiktas, galbūt ir apipavidalintas receptas galėtų būti saugomas autorių teisių.

Šiame atsakyme pateikta tik bendro pobūdžio informacija. Jeigu norite gauti išsamią konsultaciją dėl konkrečiai Jūsų situacijos, patartina kreiptis į teisininką.
Naudingų patarimų intelektinės nuosavybės klausimais rasite skaitydami tinklaraštį GLIMSTEDT jaunam verslui.

Ekspertai

Giedrė Rimkūnaitė-Manke

Giedrė Rimkūnaitė-Manke

Advokatė, ekspertė / Advokatų kontora „Glimstedt”

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.