...

Kas gali padėti pasirinkti verslo formą?

Žinių bazė

2018.11.15

Kur būtų galima kreiptis, kad padėtų pasirinkti verslo formą bei nukreiptų tinkama linkme steigiant įmonę. Internete gausu įvairių verslo formų pliusų ir minusų, tačiau kaip nesuklysti su jos pasirinkimu. Kas gali padėti, į ką kreiptis renkantis verslo formą?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Diana Grapskytė

Verslo planavimo, finansinio verslo planavimo konsultantė, mentorė / MB "Pradėk verslą paprastai"

Publikavimo data: 2018-11-15 19:36

Pradedant verslą, labai svarbu apsispręsti ir teisingai pasirinkti verslo formą. Formos pasirinkimą lemia daug faktorių: planuojamos vykdyti veiklos pobūdis, turimo...

Publikavimo data: 2018-11-15 19:36

Pradedant verslą, labai svarbu apsispręsti ir teisingai pasirinkti verslo formą. Formos pasirinkimą lemia daug faktorių: planuojamos vykdyti veiklos pobūdis, turimo kapitalo dydis, mokėtinų mokesčių dydis, atsakomybės laipsnis ir kt.

Viešoji įstaiga (VšĮ) yra unikali verslo forma, kuomet jūs turite socialinio verslo idėją ir galvojate ne tik apie užmokestį, bet ir kaip išspręsti tam tikrą visuomenėje egzistuojančią problemą.

Pačios populiariausios Lietuvoje verslo formos yra mažoji bendrija ir uždaroji akcinė bendrovė. Pagrindinis skirtumas tarp jų yra, kad mažoji bendrija yra skirta šeimos verslams, nedideliam verslui, kai jūs neturite įstatinio kapitalo arba verslo idėja dar neišgryninta. Uždarosios akcinės bendrovės yra skirtos kur kas brandesniam verslui. Čia reikia turėti bent 2 500 eurų įstatinį kapitalą. Čia reikia įsipareigoti įdarbinti direktorių, taip pat buhalterį arba pasirašyti sutartį su apskaitos įmonę, ko nėra būtina padaryti mažojoje bendrijoje. Mažoji bendrija yra unikali dar ir tuo, kad ji yra labai populiari tarp jaunimo, studentų, kurie nori papildomai užsidirbti arba žmonių, kurie turi nuolatines darbovietes, dirba nuo ryto iki vakaro ir turi hobį, iš kurio taip pat norėtų gauti papildomai pajamų. Mažosios bendrijos leidžia pirmuosius įmonės veiklos metus neišsiimti sau su darbo santykiais susijusių lėšų. Kitaip tariant, valstybė leidžia jums atsistoti ant kojų nemokant sau bent minimalaus atlyginimo tuos pirmuosius metus, o visus uždirbtus pinigus reinvestuoti atgal į verslo plėtrą ir vystymą. Šitos galimybės nėra uždarojoje akcinėje bendrovėje ir labai dažnai žmonės pasirenka būtent dėl šios priežasties mažąją bendriją.

Jei jūs tiesiog norite užsidirbti laisvalaikiu, tuomet jums gali užtekti individualios veiklos pagal pažymą ar verslo liudijimą. Įvertinti verslo formos pasirinkimo kriterijus bei sužinoti pagrindinius mokesčius, taikomus kiekvienai verslo formai vienoje vietoje galite rasti VšĮ „Versli Lietuva“ tinklapyje: https://www.verslilietuva.lt/verslauk/verslo-formos-ir-mokesciai/. Visos verslo formos gali būti steigiamos elektroniniu būdu: https://www.verslilietuva.lt/verslauk/verslo-formos-ir-mokesciai/verslo-steigimo-proceduros/. Norėdami gauti nemokamą konsultaciją dėl veiklos formos pasirinkimo ar kitais su verslo pradžia susijusiais klausimais, galite kreiptis į VšĮ „Versli Lietuva“ konsultantus, kontaktus rasite čia: https://www.verslilietuva.lt/uzklausos-forma/. Konsultacijų temos bei atstovų kontaktai Konsultacijos verslo pradžios klausimais taip pat teikiamos Verslo informacijos centruose ir Verslo inkubatoriuose.

Ekspertai

Diana Grapskytė

Diana Grapskytė

Verslo planavimo, finansinio verslo planavimo konsultantė, mentorė / MB "Pradėk verslą paprastai"

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.