...

Ar laisvai samdomiems darbuotojams taikomas BDAR?

Žinių bazė

2019.02.19

Esu „freelanceris“. Gal galite trumpai paaiškinti svarbiausius dalykus, kuriuos turėtų žinoti savarankiškai dirbantys asmenys, vykdomai veiklai naudojantys asmeninius kompiuterius, dažnai ir su klientais bendraujantys iš savo asmeninio el. pašto?

Temos: , .

Į klausimą atsakė:

Atsakyti į klausimą

Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.

Martynas Bieliūnas

Vykdantysis partneris / „Privacy Partners“

Premium

Publikavimo data: 2019-02-19 09:56

Kad ir kokią juridinę formą naudojate „freelanceriaudami“ (individuali veikla, veiklos liudijimas, autorinė sutartis, mažoji bendrija, UAB ar pan.), turite rūpintis...

Publikavimo data: 2019-02-19 09:56

Kad ir kokią juridinę formą naudojate „freelanceriaudami“ (individuali veikla, veiklos liudijimas, autorinė sutartis, mažoji bendrija, UAB ar pan.), turite rūpintis pas jus patenkančių asmens duomenų apsauga. Nors BDAR numato asmens duomenų rinkimą namų ūkio tikslams, tai neapima darbinės veiklos vykdymo.

Užsakovų įmonei svarbu, kad asmens duomenys, perduodami konkrečios veiklos vykdytojui (jums), būtų saugūs. Jei įvyktų asmens duomenų praradimo incidentas (pavyzdžiui, į jūsų paštą įsilaužta ir pavogta didelė klientų duomenų bazė), tai jau bus duomenų praradimo incidentas, kuriame, pavyzdžiui, jūsų užsakovas yra asmens duomenų valdytojas, o jūs – asmens duomenų tvarkytojas, ir kils bendros atsakomybės klausimas. Šiaip, esant galimybei nerinkti asmens duomenų, stenkitės neturėti prie jų prieigos. Pavyzdžiui, kuriate žiniatinklio puslapį klientui: naudokite ne darbinę realių klientų duomenų bazę, o netikrus pavyzdžius. Susirašinėjate el. paštu – nelaikykite 10 metų korespondencijos, verčiau kasmet atskirkite senus el. laiškus į archyvą ir jį užšifruokite. Dėl techninių rekomendacijų: naudokite saugų ir gerų, pasauliniu lygiu žinomų tiekėjų el. paštą su rimta apsauga nuo „phishingo“, virusų ir kitos kenkėjiškos programinės įrangos. Apsaugokite savo kompiuterį paskyros slaptažodžiu. Naudokite „BitLocker“ (jei tai „Windows“ kompiuteris) ar analogiškas priemones. Jei būtina perduoti asmens duomenis, pavyzdžiui, duomenų bazę, šifruokite failus. Naudojatės USB raktais – naudokite USB su kodais. O ir šiaip debesų kompiuterija dabar yra kur kas patikimesnė bei leidžia perduoti failus saugiau ir greičiau nei USB raktų nešiojimas. Vėlgi žiūrėkite, per kur perduodate informaciją: jei tai solidus debesų paslaugų teikėjas, fiziškai esantis Europos Sąjungoje, viskas gerai. Jei tai Kinijos, Rusijos, Baltarusijos debesijos paslaugų teikėjas, geriau vengti tokių variantų. Jei kitaip neįmanoma, tada asmens duomenis būtina šifruoti rimtomis priemonėmis.

Ekspertai

Martynas Bieliūnas

Martynas Bieliūnas

Vykdantysis partneris / „Privacy Partners“

Tapk ekspertu

Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.