...

Versle išmoko, kad dviejų vienodų pamokų nebūna

Verslas

2019.01.21

Autorius: Arneta Matuzevičiūtė

Temos: , .

Versle išmoko, kad dviejų vienodų pamokų nebūna

Desertų akademijos „Red Velvet“ įkūrėja Miglė Paulikienė. Asmeninio albumo nuotr.

Trejus metus verslą Panevėžyje puoselėjanti Miglė Paulikienė (41) pripažįsta, kad būtent dabar susidūrė su didžiausiais veiklos vystymo iššūkiais. Pradėti ir auginti desertų akademijos „Red Velvet“ veiklą neatrodė taip sunku, kaip puoselėti neseniai duris atvėrusią kavinę.

„Šiaip konkurencija yra labai geras dalykas, stumiantis judėti į priekį. Su akademijos veikla jaučiuosi tvirtai: žmonės jau ir patys manęs ieško – laukia Utenoje, Šiauliuose, Klaipėdoje. O štai kavinės „Red Velvet“ veikloje to kabliuko dar neradau, dar tik susipažįstu su šia sritimi, bet tikrai tikiu, kad ir čia atrasiu savąjį išskirtinumą“, – sako pašnekovė.

Mokytis ir mokyti

Desertų akademijos „Red Velvet“ veikla prasidėjo visai ne žaibiškai ir beveik neplanuotai. Su šeima iš Klaipėdos į Panevėžį grįžusi gyventi moteris sutiko draugę, kuri kaip tik organizavo privačią popamokinę veiklą vaikams. M. Paulikienė tada 1–5 klasių moksleiviams pasiūlė kulinarijos būrelį, kuriame ji įprasmino visas iki tol kursuose, mokymuose, vaizdo mokymuose įgytas žinias.

„Tada susirinko gal 40–50 vaikų, mokiau juos, kaip elgtis su maisto produktais, kaip gaminti, nesusižeisti naudojantis įrankiais, – pasakoja pašnekovė. – Po metų toji mokykla savo veiklą sustabdė, o mano noras mokyti žmones užaugo. Nutariau dirbti su suaugusiaisiais, o jų kotletų kepti juk nemokysi. Tad susitelkiau į konditeriją.“

M. Paulikienė prisimena, kad į pačią pirmą pamoką neatėjo nė vienas mokinys. Tačiau ji nepasidavė, įdėjo šiek tiek daugiau pastangų viešindama mokymus socialiniame tinkle „Facebook“ ir visai netrukus vaikų būrelis išaugo į akademiją suaugusiesiems.

„Yra žmonių, kurie mėgsta saugumą, ir yra tų, kurie mėgsta laisvę. Aš save priskirčiau prie antrųjų. Negalėjau pagalvoti apie darbo dieną iki 17 valandos vakaro, o mokyti, matyti besišypsančius žmonių veidus man taip patiko. Kiekvienas „ne“, kiekvienas skeptiškas pasisakymas, nesėkmė mane skatina dar labiau stengtis ir paneigti kylančias abejones, įrodyti, kad yra atvirkščiai“, – motyvacijos neslepia po pirmosios nesėkmės nepasidavusi pašnekovė.

Siekis išvengti monotonijos

Šiuo metu pagrindinė ir labiausiai M. Paulikienės širdį džiuginanti veikla yra desertų akademijos „Red Velvet“ pamokos. Suaugusieji renkasi mokytis įvairių desertų gamybos, ingredientų maišymo, pateikimo ir panašių paslapčių. Didžioji dalis pamokų vyksta Panevėžyje išnuomotose ir specialiai maisto gamybai pritaikytose patalpose. Taip pat moteris kartą per mėnesį aplanko Uteną, Šiaulius, Klaipėdą, kur taip pat veda desertų pamokas.

Nė viena pašnekovės vedama pamoka nesikartoja, ji niekada nekviečia gaminti tų pačių desertų. Nors žmonės prašo, teiraujasi, kiekvieną pamoką „Red Velvet“ savininkė rengia skirtingą. „Tai ir mane pačią verčia judėti į priekį“, – tikina ji.

Savo pavyzdžiu bei meile veiklai M. Paulikienė užkrečia ir aplinkinius. Anot jos, beveik 70 proc. jos mokymuose pirmaisiais veiklos metais dalyvavusių moterų pačios pradėjo savo verslą – kepa draugams ar aplinkiniams, kas namie, kas kur kitur. Ir konkurencija panevėžietės visai negąsdina. Anot jos, mokymų srityje jai sekasi puikiai, nors neseniai Aukštaitijos sostinėje atsidarė dar viena konditerijos pamokų studija.

„Aš nuo pat pradžių supratau, kad reikia investuoti į fotografiją. Žmonės mėgaujasi vaizdu, taip priimdami atitinkamus sprendimus. Tad dar pirmųjų mokymų metu savo aplinkoje susiradau fotografę, kuri ir dabar dar man padeda šiuo klausimu. Saldėsius reikia mokėti fotografuoti, kad jie atrodytų skanūs. Tai iš pradžių ir aš ją dar šiek tiek pamokiau. Mes augome kartu: aš auginau akademiją, o ji tobulėjo fotografuodama“, – atvirauja desertų ekspertė.

Kitas žingsnis – kavinė

Nors prieš trejus metus į moters idėją žiūrėjo gana skeptiškai, šiuo metu prie jos pradėtos ir išaugintos veiklos prisideda beveik visa šeima. Sūnus asistuoja mokymuose, vyras stovi prie kavinės „Red Velvet“ prekystalio.

„Atidaryti kavinę nusprendėme tada, kai neradome kitos alternatyvos realizuoti savo gaminius. Bandėme siūlyti gaminius kelioms kavinėms, bet jų susidomėjimas neišaugo į bendradarbiavimą“, – pasakoja verslininkė.

Monotonijos nemėgstanti moteris net ir Respublikos gatvėje Panevėžyje esančios kavinės lankytojams kasdien desertus siūlo pagal savo asmeninę nuotaiką.

„Desertus kavinei gaminu pati. Klausia kartais manęs, ką gi šiandien pasiūlysiu, o aš dažniausiai atšaunu, kad nežinau. Mane įkvepia spalvos, kartais minėtinos datos – kad ir artėjanti Valentino diena, o kartais net ir dangus gali įkvėpti. Sakyčiau, kad tai savotiška saviraiškos, meno forma“, – pasakoja Juozo Miltinio mokyklą, kur daug dėmesio telkiama kūrybai, baigusi panevėžietė.

Patarimai pradedantiesiems

M. Paulikienė pataria vadovautis šiomis taisyklėmis: „Dažnai jaunimas renkasi veiklą, kur galima gerai uždirbti, bet taip nevyksta. Pirmiausia reikia daryti tai, ką mėgsti. O kai mėgsti, ateina ir sėkmė, ir žinomumas, ir tie patys pinigai. Iš pradžių bene kiekviename žingsnyje norisi viską mesti. Reikia išlaukti. Viskas ateis, kai tam bus laikas. Ir svarbu nenuleisti rankų.“

„Red Velvet“

471-1548054336-867879.jpg 471-1548054336-238643.jpg 471-1548054336-780088.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.