...

Trumpos atostogos tapo verslo idėjos pradžia

Verslas

2019.05.09

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: .

Trumpos atostogos tapo verslo idėjos pradžia

U. Gudeliauskaitė Asmeninio albumo nuotr.

Septynerius metus Lietuvoje dirbusi kelionių agentūroje, vieną dieną Ugnė Gudeliauskaitė (30) pasijuto pavargusi ir nutarė išvykti į Kiprą pravėdinti minčių. Ketinusi ten praleisti 3–4 mėnesius, padirbėti ir grįžti, vis tik saulėtoje saloje ji gyvena jau penktus metus. Socialiniame tinkle jos sukurtas puslapis „Atostogos Kipre“ – nuosavo verslo pradžia.

Kelionių agentės karjera

Baigusi darbą audito įmonėje, veikli U. Gudeliauskaitė nusprendė susirasti savo būdui tinkamesnį užsiėmimą: „Siuntinėjau CV į daug skirtingų įmonių, tačiau niekuomet nemąsčiau apie kelionių agentūrą. Kadangi buvau tik baigusį mokyklą, neturėjau jokios patirties pardavimų srityje, o tam, kad gaučiau bent vidutinį atlyginimą, kelionių agentūroje reikėjo nemažai parduoti, nes didžiąją dalį atlyginimo daugumoje agentūrų sudarydavo komisiniai už pardavimus. Tuo metu man rodėsi, kad aš nesugebėsiu, tačiau klydau. CV į agentūrą išsiunčiau per klaidą ir gavau darbą. Nuo tos dienos prasidėjo mano asmeninė kelionių agentės darbo karjera. Išvykos į užsienį, viešbučiai, aktyvios kelionės po įvairias pasaulio šalis. Supratau, kad tai mano arkliukas, kuris mane veža.“

Tada, prieš dešimt metų, gimė ir pirmoji verslo idėjos užuomazga. Dirbdama kelionių agentūroje, pašnekovė kiekvieną dieną generuodavo įvairias idėjas dėl savo verslo.

Į Kiprą išvyko keliems mėnesiams

Vis dėlto vieną dieną, gyvendama ir dirbdama Lietuvoje, U. Gudeliauskaitė pasijuto pavargusi. „Gal persidirbau. Tiesiog norėjau pravėdinti mintis, pakeisti aplinką ilgesniam laikui ir pasisemti naujų idėjų. Taip išvykau į Kiprą. Čia planavau praleisti 3–4 mėnesius, padirbėti ir grįžti. Jau penktus metus esu Kipre“, – netikėtus savo gyvenimo posūkius atskleidžia keliautoja.

„Viskas prasidėjo nuo darbo viešbučio bare, labai ilgėjausi darbo agentūroje, tačiau net ir čia nenustojau. Baro klientams siūlydavau ekskursijas, išvykas laivais, net ir vilų ar apartamentų nuomą. Nesitikėjau, kad žmonės bus tokie atviri pasiūlymams. Pamenu, pirmasis mano užsakymas – tai baro klientų prašymas padėti suorganizuoti pasiplaukiojimą privačia jachta. Tą pačią dieną po darbo nulėkiau į uostą ir susitariau dėl išvykimo ir, be abejo, savo komisinių. Nuo to karto įgijau drąsos ir supratau, kad Kipras – tai šalis, kurioje viskas įmanoma per valandą, – šypsodamasi pasakoja pašnekovė, kurios oficiali veikla tęsiasi metus. Pavadino ją labai paprastai, tiesiog „Atostogos Kipre“. – Tiksliau savo siūlomų paslaugų apibūdinti negalėčiau. Man čia viskas yra įdomu, pradedant bendravimu su keliautojais, derybomis su viešbučiais bei atostogų organizavimu didelėms grupėms ir pavieniams keliautojams. Dirbdama tokį darbą, visuomet esu apsupta žmonių.“

Partneriai – lyg šeima

Kipre penktus metus gyvenanti ir keliones turistams organizuojanti U. Gudeliauskaitė po šios vasaros sezono rimtai svarsto atidaryti nuosavą kelionių agentūrą. Iki šiol moters verslo partneriai, kurie visada palaiko ir padeda, yra jos šeima. Pašnekovės teigimu, visuomet atsiranda žmonių aplinkui, kurie drąsina ir stumia eiti pirmyn, lygiai taip pat teko girdėti ir tokių pasakymų, o kam jai to reikia. Juk gali nepavykti, o dirbdamas darbdaviui visuomet turėsi stabilų atlyginimą. Tačiau jos nuomonė kitokia: kam dirbti kažkam kitam, jeigu galima dirbti sau?

„Klausiau tik tų žmonių, kurie mane drąsino ir palaikė“, – sako savo verslą sumaniusi ir pradėjusi moteris.

Kipre konkurencija didžiulė

Kelionių organizatorė patvirtina, kad konkurencija jos darbe didžiulė. „Juk tai turistinė atostogų kryptis. Čia atvyksta žmonės iš viso pasaulio, tad konkurencija yra ne tik tarp čia esančių agentūrų, tačiau tarp visų agentūrų, siūlančių atostogas Kipre. Tačiau ta pati priežastis tampa ir pranašumu, čia teikiama begalė turizmo paslaugų, tad pasiūla ir viešbučių, ir apartamentų ar privačių vilų atostogoms išties įspūdinga, čia visuomet yra ką pasiūlyti pagal įvairiausius poreikius ir galimybes. Sunkumų iškyla su keliautojais, planuojančiais kelionę paskutinę minutę sezono metu. Apgyvendinimo įstaigų, nuomojamų automobilių ir kitų paslaugų turistams paklausa čia labai didelė, tad parinkti ir sudaryti keliautojui kelionės programą, kai lieka nedaug laiko, yra gana sudėtinga, nes užimtumas sezono metu yra labai didelis, tad ir pasirinkimo galimybės labai sumažėja“, – apie savo darbo niuansus papasakoja „Atostogų Kipre“ autorė.

Darbą palengvina sistema

Daug informacijos suvaldyti turinti kelionių specialistė prisipažįsta, kad darbo pradžioje neišvengė didžiausios klaidos – stengėsi visus darbus atlikti vienu metu.

„Vienu metu stengiausi aptarnauti visus savo keliautojus, atsakyti į visas užklausas iš karto, tačiau dabar viską darau iš eilės, atsižvelgdama į planuojamos kelionės datą. Taip atsirado darbo sistema, nieko nepraleidžiu ir nepamirštu, – šypsodamasi pasakoja apie įgytą patirtį. – Antra klaida buvo visus duomenis saugoti tik kompiuteryje. Po to, kai mano kompiuteryje perdegė atminties plokštė ir dingo absoliučiai visa informacija, pagrindinius duomenis ir užsakymus saugau ir popierinėje versijoje.“

 

Visuomet atsiranda žmonių aplinkui, kurie drąsina ir stumia eiti pirmyn, lygiai taip pat teko girdėti ir tokių pasakymų, o kam jai to reikia. U. Gudeliauskaitė

Bendraukite su jus palaikančiais žmonėmis

Į savo kelionių verslą U. Gudeliauskaitė investavo 100 eurų: 25 eurus interneto svetainei palaikyti (mėnesio kaina) ir apie 80 eurų už mokamą reklamą socialiniame tinkle „Facebook“. Visus darbus ji nuveikia pati, pradedant interneto svetaine, „Facebook“ reklamėlėmis ir baigiant kitais darbais, kurie atrodo svarbūs. Šiuo metu svarsto apie interneto puslapio atnaujinimo darbus.

Pradedantiesiems verslą moteris palinkėtų visuomet tinkamai įvertinti savo galimybes, nevengti kritikos sau. „Ir tai, ką galite padaryti patys, darykite patys. Bendraukite su tais žmonėmis, kurie jus drąsina ir palaiko“, – nuoširdžiai pabaigia ji.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.