...

Startuolio viza pasinaudojo beveik dvigubai daugiau verslų

Verslas

2019.01.17

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Startuolio viza pasinaudojo beveik dvigubai daugiau verslų

Roberta Rudokienė. Asmeninio albumo nuotr.

Remiantis „Startup Lithuania“ duomenimis, paraiškų startuolio vizai gauti pernai sulaukta 178, o tai yra 41 proc. daugiau nei pirmaisiais programos gyvavimo metais. „Startup Lithuania“ vadovė Roberta Rudokienė pastebi, kad nuoseklus susidomėjimo augimas jaučiamas nuolat.

Susidomėjimas net iš Australijos

R. Rudokienės teigimu, Lietuvos verslo aplinką teigiamai vertina užsienio verslininkai ir tai matyti iš užklausų skaičiaus bei didelio susidomėjimo.

„Programa „Startup Visa“ startavo pernai ir sulaukia vis didėjančio užsienio startuolių susidomėjimo. Lietuvos startuolių ekosistema itin patraukli antrepreneriams iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos, kuriuos patraukia teisinė ir mokestinė inovatyvaus verslo plėtojimo Lietuvoje sistema. Visgi, be šių šalių, susidomėjimo, ir paraiškų sulaukiame net iš tokių valstybių kaip Japonija, Pietų Korėja ar Australija. Pastarųjų šalių verslininkai jau sėkmingai įsitvirtino mūsų šalyje“, – teigia pašnekovė.

Startuolių vizos idėjos naudą bei konkurencinius pranašumus valstybių kontekste pabrėžia ir ūkio ministras Virginijus Sinkevičius: „Didžiausių startuolių centrų, tokių kaip Silicio slėnis, Singapūras, Stokholmas ar Barselona, augimas taip pat buvo pagrįstas ne vien vietinio verslo specialistais, o patrauklumas užsienio talentams pavertė šias vietas pasauliniais startuolių centrais. Norėdami tapti vienu iš Europos startuolių centrų, mes turime ne tik pristatyti inovatyvias lietuviškas įmones, bet ir pritraukti užsienio startuolius. Augantys startuolių vizos skaičiai rodo, kad Lietuva jau eina teisingu keliu, tačiau vis dar turime konkuruoti su Lenkija, Slovakija, Čekija ir daugybe kitų valstybių.“

Skatina visą bendruomenę

 

„Naujos šalyje sukurtos priemonės padeda pritraukti labai perspektyvius užsienio startuolius, investicijų bei akceleravimo fondus, kurie užtikrina investicijas startuoliams persikėlus į Lietuvą.“

R. Rudokienė

 

Augantis susidomėjimas ir paraiškų skaičius priverčia pasitempti visą startuolių bendruomenę Lietuvoje. R. Rudokienė pastebi, kad gerėja verslų kokybė, lengviau pritraukiami užsienio investuotojai.

„Pagrindinė praėjusių metų tendencija buvo aiški – didėjantis paraiškų skaičius pagerino verslo idėjų kūrimo ir plėtros kokybę Lietuvoje. Naujos šalyje sukurtos priemonės padeda pritraukti labai perspektyvius užsienio startuolius, investicijų bei akceleravimo fondus, kurie užtikrina investicijas startuoliams persikėlus į Lietuvą. Šiemet Lietuvoje startavo du nauji akceleratoriai: „Startup Wise Guys“ ir „70 Ventures“, – sako pašnekovė.

Pati populiariausia sritis tarp pradedančiųjų verslų yra finansų technologijos. Ji sėkmingai plėtojama ir Lietuvos startuolių, tačiau sulaukia ir didelio užsienio startuolių susidomėjimo. Finansinių technologijų startuolių paraiškos pirmavo praėjusiais metais. Daug startuolių imasi technologijos „blockchain“ ar dirbtinio intelekto idėjų.

Penkių žingsnių programa

Pasak R. Rudokienės, startuoliams, norintiems pasinaudoti startuolio viza, reikia įgyvendinti penkių žingsnių programą: „Vien paraiškos, norint perkelti savo verslą į Lietuvą, neužtenka. Startuolis turi įgyvendinti penkių žingsnių programą. Visų pirma užsienio startuolis turi parengti informatyvią paraišką apie savo verslą bei esminę jo idėją. Tada programos koordinatorius suorganizuoja virtualų interviu, siekiant išsiaiškinti startuolio potencialą. Jeigu pirmieji du žingsniai buvo atlikti sėkmingai, startuolis yra vertinamas specialios ekspertų komisijos. Komisijai teigiamai įvertinus startuolį, jam suteikiamas sertifikatas laikinai įsikurti šalyje, o po to startuolis jau gali įregistruoti savo veiklą mūsų šalyje.“

Perkėlę savo startuolį į Lietuvą ir pasinaudoję startuolio viza, verslininkai gali naudotis visa Lietuvos informacine baze, infrastruktūra, kurti novatoriškus produktus, puoselėjančius šalies ekonomiką.

Ekspertai

Roberta Rudokienė

Roberta Rudokienė

Vadovė / „Startup Lithuania“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.