...

Robotizacijos amžiuje daugiau nei pusė pasaulio žmonių turės persikvalifikuoti

Verslas

2019.06.18

Autorius: BZN Start

Temos: , .

Robotizacijos amžiuje daugiau nei pusė pasaulio žmonių turės persikvalifikuoti

J. Abdulajevas Iš asmeninio albumo

„Dauguma žmonių mano, kad IT sritis nedarys jokios įtakos jų profesijai, tačiau realybė kitokia – šiuolaikinės technologijos plačiai naudojamos įvairiose verslo ir pramonės šakose, o ateityje ši tendencija tik stiprės. Jau dabar matome, kad procesai optimizuojami, pasitelkiamas dirbtinis intelektas, nyksta kai kurios darbo vietos, todėl negalime ignoruoti fakto, kad gyvename robotizacijos amžiuje ir turime prisitaikyti prie besikeičiančios darbo rinkos“, – sako suaugusiųjų programavimo mokyklos „Vilnius Coding School“ verslo plėtros vadovas Jevgenijus Abdulajevas. Ekspertas birželio pradžioje vykusio inovacijų ir technologijų festivalio „Login“ metu dalijosi įžvalgomis, kodėl kiekvienam jau šiandien svarbu išmanyti IT sritį.

Procesai tampa automatizuoti

2018 metais Pasaulinio ekonomikos forumo atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad iki 2022 metų išnyks 75 milijonai darbo vietų – jų funkcijas atliks robotai. „Pastaruosius 20 metų darbai, kurie reikalauja fizinės jėgos, pavyzdžiui, pakavimas, krovimas ir pan., automatizuojami. Tokia robotizacijos tendencija pastebima ne vienoje srityje – robotai pasitelkiami darbams, kurie pasižymi pasikartojančiomis funkcijomis, tai – duomenų įvedimas, apskaita, taip pat pavojų sveikatai keliantys darbai, tarkime, elektros tinklų apžiūra, ar net klientų aptarnavimas, teisė. Manau, automatizavimo procesas tik stiprės, dirbtinis intelektas galės spręsti vis sudėtingesnes užduotis, todėl kai kurių sričių atstovų reikės mažiau arba jų poreikis visai išnyks“, – sako Jevgenijus Abdulajevas.

Dėl robotizuotų sprendimų net 54 proc. visame pasaulyje dirbančių žmonių turės kelti savo kompetenciją arba persikvalifikuoti, o 30 proc. dabartinių darbo funkcijų, kurias atlieka žmogus, gali būti visiškai automatizuotos. „Šie faktai rodo, kad privalėsime dirbti su naujausiomis technologijomis, todėl nepritarčiau tiems, kurie mano, kad IT žinios jiems nėra ir nebus reikalingos“, – priduria ekspertas.

Naujai besikuriančios darbo vietos reikalauja IT žinių

Vienoms darbo vietoms nykstant, kursis kitos – Pasaulio ekonomikos forumas prognozuoja, kad dėl spartaus technologijų vystymosi iki 2022 metų atsiras net 133 milijonai naujų darbo vietų. J. Abdulajevo teigimu, šie skaičiai nuteikia optimistiškai, tačiau turime suprasti, kad naujų daro vietų atsiradimą lemia ne kas kitas, o būtent technologijos.

„Nepritarčiau tiems, kurie mano, kad IT žinios jiems nėra ir nebus reikalingos.“ J. Abdulajevas

„Dėl technologijų kursis naujo darbo vietos, atsiras naujos profesijos bei keisis esami darbai. Vadinasi, iš darbuotojų bus reikalaujama naujų kompetencijų, o nemažą jų dalį sudarys būtent IT žinios – programavimas, duomenų analitika, daiktų internetas ir kt.“, – sako J. Abdulajevas, pridurdamas, kad naujų darbų vietų atsiradimas – tai tik dar viena priežastis, kodėl turėtume mąstyti apie IT žinių įgijimą ar net persikvalifikavimą.

Eksperto teigimu, neverta bijoti naujų technologijų ir jų sąlygotų pokyčių. „Turėtume gebėti mokytis, priimti IT sritį ir technologijas paversti naudingomis mums. Juk IT mus suteikia galimybes dirbti įdomesnius ir prasmingesnius darbus“, – IT žinių naudas vardija J. Abdulajevas.

Komanda turi kalbėti viena kalba

Siekiant gerų darbo rezultatų vienas iš svarbiausių dalykų yra komunikacija. Komandos nariai turi suprasti vieni kitus – kalbėti viena kalba. Priešingu atveju kokybiški ir efektyvūs rezultatai sunkiai įsivaizduojami. „Praktikoje matome pavyzdžių, kai dėl specifinių žinių stygiaus darbuotojai nesupranta vienas kito, pavyzdžiui, vadovas nesupranta programuotojų. Tokia situacija ne tik apsunkina darbą, bet ir verčia abejoti jo rezultatais. Tai dar viena priežastis, kodėl technologijų pasaulyje IT žinios yra reikalingos“, – tikina ekspertas.

Mitai, kurie truko siekti pokyčių

„Mūsų mokyklos veikla parodė, kad žmonės, net ir supratę, jog nori pagilinti IT žinias, ar tie, kurie turi tikslą persikvalifikuoti – nedrįsta žengti pirmo žingsnio dėl kelių priežasčių. Visų pirma, daugelis mano, kad norint pakeisti profesiją būtina stoti į universitetą. Mūsų patirtis rodo, kad svarbu ugdytis įgūdžius, o tam yra daugybė būdų – mokymai, dirbtuvės, konsultacijos ir daugelis kitų“, – pavyzdžius vardija J. Abdulajevas.

Pasak eksperto, dar vienas mitas, jog amžius – taip pat kliūtis keisti profesiją. Amžius – ne riba. Riba yra kiekvieno požiūris ir nusiteikimas.

J. Abdulajevo teigimu, žmones kausto baimė, jog darbdaviai nevertina trumpų persikvalifikavimo mokymų, o pradedantieji darbuotojai nėra reikalingi. „Vilnius Coding School“, dirbdama su daugiau nei 140 įmonių, drąsiai gali teigti, kad darbdaviams nėra svarbu, kur ir kiek laiko jūs mokėtės. Jiems daug svarbiau jūsų aukšta motyvacija, didelis noras mokytis bei turimi įgūdžiai, kuriuos gebama taikyti praktikoje“, – patirtimi dalijasi J. Abdulajevas.

Ekspertas priduria, kad technologijos turės vis didesnę įtaką mūsų profesijoms, todėl turime spėti prisitaikyti. „Manau, kad šiuolaikinis geras specialistas turi nenustoti mokytis, kad ir kaip šabloniškai tai skambėtų. Jei norime, kad mūsų karjera judėtų į priekį – turime dėti pastangų. IT sritis mums gali padėti robotizacijos amžiuje jaustis užtikrintai“, – teigia J. Abdulajevas

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.