...

Pirmosios investicijos: ką būtina žinoti pasirinkus NT sritį?

Verslas

2019.07.02

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Pirmosios investicijos: ką būtina žinoti pasirinkus NT sritį?

V. Vanagė Iš asmeninio albumo

Daugybė investavimo rūšių ir galimybių dažnai priverčia pradedantį verslininką sunerimti. Ką pasirinkti saugiausia, o ką pelningiausia? Nuo ko pradėti ir kas iš tikrųjų būtų įdomu? Šį kartą startuolio „Profitus“ įkūrėja ir vadovė Viktorija Vanagė atskleidžia įžvalgas, į ką naudinga atkreipti dėmesį tiems, kurie savo startui pasirinks nekilnojamojo turto (NT) sektorių.

Dvi sritys

Anot V. Vanagės, šiuolaikinis investavimas į NT gali būti skirstomas į dvi perspektyviausias sritis. Abi jos susijusios su technologijomis. Pirmoji sritis, įgyjanti vis didesnį pagreitį rinkoje, – išmanieji pastatai ir duomenų analizė.

„Dirbtinis intelektas ir didieji duomenys (angl. big data) jau dabar suteikia galimybę verslui vertinti NT projektus, riziką ar net numatyti NT rinkos ateities tendencijas. Didieji duomenys bei kitos technologijos pasitelkiamos ir patalpų užimtumui stebėti, drėgmei ir šilumai tikrinti, NT vertei nustatyti ir t. t. Net žinoti, ar darbuotojai darbe šypsosi, ir pagal tai vertinti įmonės vidinę atmosferą kolektyve“, – sako pašnekovė.

Antroji sritis, kurią išskiria specialistė, – investavimas ir finansavimas. Pasak jos, vis daugiau įvairių verslų stengiasi sukurti alternatyvius bankams investavimo ir finansavimo būdus.

„Pasitelkiant technologines platformas, žmonėms ir verslui suteikiamos galimybės skolinti net ir nedidelėmis sumomis, o verslui gauti finansavimą iš minios. Sutelktinio finansavimo būdų ir technologijų yra įvairiausių. Tai gali būtų pasiremta ir blokų grandinės (angl. blockchain), ir tokenizavimo, ir kitomis technologijos“, – vardija V. Vanagė.

Apsvarstykite galimybes

Kalbėdama konkrečiai apie investavimo pasirinkimą, nusprendusiesiems rinktis NT sritį išradinėti dviračio pašnekovė nesiūlo. Šiuo metu investavimo platformų yra daugybė, tad, jeigu planuojate startuoti su nuosava platforma ir visiškai nauja idėja, V. Vanagė rekomenduoja įvertinti, ar tai tikrai pasiteisins.

„Suprantant šių dienų IT specialistų bei kitų aukštos kvalifikacijos darbuotojų stygių, kurti savo investavimo ar kitų technologijų kompanijas yra brangus verslas, kuriam reikia ne tik didelių finansinių investicijų, bet ir išmanyti sritį. Šiuo metu sutelktinio finansavimo rinkoje veikia jau nemažai rinkos žaidėjų, tad žengiant į tokią rinką reikėtų ieškoti kitų technologinių pranašumų ar inovacijų“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Vis dėlto tiems, kas turi unikalią idėją, ji siūlo nesustoti ir nebijoti klysti: jeigu idėja iš tikrųjų tokia gera ar išskirtinė rinkoje, ji pasiteisins ir atsipirks su kaupu.

„Jeigu tai inovatyvi ir unikali idėja, konkurencijos nereikėtų bijoti. Svarbiausia komanda ir žinojimas, ką darai. Bandyti, dar kartą bandyti ir, žinoma, nebijoti klysti. Startuolių finansavimo būdų yra įvairių, tad, jeigu jūsų idėja bus unikali, gali pritraukti ir finansavimą per tą patį sutelktinį finansavimą, verslo angelus ar rizikos kapitalo fondus. Mano linkėjimas būtų nesustoti bandyti ir ryžtingai imtis darbų. Vien svaičiodamas apie idėjas verslo nesukursi. Reikia imtis darbų ir neieškoti priežasčių, kodėl kažko negaliu padaryti“, – įsitikinusi V. Vanagė.

Svarbiausi niuansai

Pašnekovė pabrėžia, kad šiais laikais, atsiradus sutelktinio investavimo galimybei, laužomi standartai, esą NT rinka skirta vien turtingiesiems. Taip pat nyksta suvokimas, kad šioje srityje investuoti gali tik puikiai ekonomiką ar investavimą išmanantys asmenys. Šiuolaikinės technologijos ir investavimo platformos suteikė galimybę daugiau žmonių išbandyti šią įdomią ir dinamišką sritį. Vis dėlto, prieš pradedant savo pirmąsias investicijas, svarbu atsižvelgti į platformą, kurią planuojama rinktis.

„Norint investuoti per sutelktinio finansavimo platformas, visų pirma reikėtų pasidomėti pačia platforma, ar ji prižiūrima Lietuvos banko ir įtraukta į sutelktinio finansavimo platformų sąrašą. Nevertėtų pasikliauti vien reklama socialiniuose tinkluose. Taip pat pravartu pagalvoti, kokią platformą pasirinkti investuojant, nes jų yra įvairių. Pavyzdžiui, vienos yra su NT užstatu, kuris būna įkeičiamas investuotojams, kitos tokio neturi. Taip pat dažnai sutelktinis finansavimas painiojamas su tarpusavio skolinimosi platformomis, kurios orientuojasi į nedideles paskolas žmonėms be užstato. Tai įvairios greitųjų kreditų kompanijos“, – skirtumus pabrėžia pašnekovė.

V. Vanagė tikina, kad visas sąlygas svarbu išsiaiškinti dar prieš skiriant savo pirmuosius pinigus investicijoms, ypač tai, kas susiję su turto įkeitimu.

„Svarbu išsiaiškinti, ar tai būtų NT įkeitimas pirmine hipoteka ar antrine. Pagrindinis šių įkeitimo formų skirtumas tas, kad pirminė hipoteka garantuoja jums teisę pirmiesiems pretenduoti į NT, jei projektas nepavyktų. Antrinės hipotekos atvejais gali būti, kad NT arba už jo pardavimą gautų pinigų sumos neužteks grąžinti investicijoms, nes pirmiausia atiduodama tiems, kam buvo įkeista pirmine hipoteka. Dėl to rekomenduojama investuoti į tuos projektus, kurių NT jums bus įkeičiamas pirmine hipoteka“, – pataria pašnekovė.

„Jeigu tai inovatyvi ir unikali idėja, konkurencijos nereikėtų bijoti.” V. Vanagė

Įsivertinkite riziką

Investavimas be jokios rizikos neįmanomas, tačiau V. Vanagė įsitikinusi, kad gerai apgalvojus savo investicijas iš dalies riziką sumažinti įmanoma.

„Dar vienas labai svarbus elementas, vertinant investicijos riziką, yra vadinamasis LTV (angl. Loan-to-value), kitaip tariant, paskolos ir turto vertės santykis. Jis rodo, kiek procentų paskolos sudaro įkeistas NT. Tad, jeigu investuotojai investavo 70 tūkst. eurų, o įkeistas turtas įvertintas 100 tūkst., tai LTV bus 70 %. Kuo mažesnis LTV procentas – tuo geriau, tačiau reikėtų nepamiršti ir pirminės hipotekos“, – aiškina specialistė.

Norintiesiems visiškai minimizuoti rizikas V. Vanagė patartų pradėti nuo sutelktinio investavimo platformų.

„Sutelktinio finansavimo su NT įkeitimu atveju rizika prarasti visą investiciją yra daugiau hipotetinė nei reali, nes investuotojams visuomet įkeičiamas toks NT, kurio vertė didesnė nei pati investicija. Aišku, indėlių draudimo nėra, tačiau ir palūkanos daug didesnės nei padėjus indėlį. Galima tikėtis net 9–12 % metinių palūkanų“, – atskleidžia pašnekovė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.