...

Populiarėja tvaraus vartojimo idėjos

Verslas

2019.07.04

Autorius: Agnė Liubertaitė

Temos: .

Populiarėja tvaraus vartojimo idėjos

Populiarėja tvaraus vartojimo idėjos Iš asmeninio albumo

Pasaulyje itin populiarėjant tvaresnio vartojimo tendencijoms, nuolat ieškoma naujų būdų, kaip paprastam žmogui prisidėti prie gamtos saugojimo. Neseniai Vilniuje buvo atidaryta pirmoji dalijimosi daiktais stotelė „DĖK’ui“, kuri iš karto sulaukė milžiniško susidomėjimo. Stotelė įkurta Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro iniciatyva, o išsamiau apie ją sutiko papasakoti centro projektų vadovė Regina Janutėnienė.

Didelis pasirinkimas

R. Janutėnienė kalba, kad dalijimasis nebereikalingais daiktais jau nebėra naujovė nei Lietuvoje, nei kitose šalyse, tačiau panašaus pobūdžio stotelių Lietuvoje iki šiol dar nebuvo. „Yra sukurti bei įgyvendinti įvairūs dalijimosi ar keitimosi daiktais būdai, bet mūsų dalijimosi daiktais stotelės „DĖK’ui“ yra išskirtinės ir pirmosios ne tik savo pavadinimu, bet ir veikimo principu“, – aiškina pašnekovė. Stotelės interneto svetainėje žmonėms suteikiama galimybė matyti siūlomų daiktų nuotraukas, o patikusius daiktus rezervuoti ir ketvirtadieniais atsiimti jau stotelėje. Pasak R. Janutėnienės, galima atvykti ir nieko nerezervavus iš anksto, mat nebenaudojamų daiktų atvežama nuolat, todėl dažniausiai būna iš ko pasirinkti. „Kas dieną čia atkeliauja naujų, kažkam nebereikalingų bei naujo šeimininko laukiančių daiktų. Ir mes dar turime tuščių lentynų!“ – sako R. Janutėnienė.

Projektų vadovė pabrėžia, kad svarbiausia taisyklė, kurią jie taiko norintiesiems prisidėti prie iniciatyvos – atiduodamų daiktų tvarkingumas. Jie neturėtų skleisti blogo kvapo ar būti sulūžę. Tiesa, leidžiama atiduoti daiktus su smulkiais defektais, tačiau jie turi būti lengvai sutvarkomi. Peržvelgus stotelės interneto svetainę, matyti, kad žmonės dažniausiai linkę atsikratyti nebenaudojamais baldais, buitine technika ar interjero detalėmis, taip pat vaikiškais, laisvalaikio daiktais.

„Juk nebereikalingas, bet tinkamas naudoti daiktas nebus išmestas, o atras naujus namus ir džiugins tuos, kam jo labiausiai reikia.“ R. Janutėnienė

Išgraibsto akimirksniu

R. Janutėnienė pasakoja, kad idėja įrengti tokią dalijimosi daiktais stotelę aplinkinių buvo sutikta itin šiltai ir palankiai. Tą esą rodo ir tai, kad nuolat „DĖK’ui“ svetainėje atsirandantys daiktai rezervuojami akimirksniu. „Gyventojų susidomėjimas ir aktyvumas yra didžiulis. Tai džiugina ir rodo, kad einame teisingu keliu. Juk nebereikalingas, bet tinkamas naudoti daiktas nebus išmestas, o atras naujus namus ir džiugins tuos, kam jo labiausiai reikia. Tikime, kad tai skatins atsakingiau vartoti ir padės užtikrinti tvarkingesnę atliekų tvarkymo sistemą“, – džiaugiasi pašnekovė.

Daiktais dalintis sostinėje pradėta visai neseniai – vos prieš kelias savaites. Nors stotelė kol kas atidaroma tik ketvirtadieniais, R. Janutėnienės teigimu, per du pirmuosius ketvirtadienius jau buvo išdalinta daugiau nei 200 įvairių daiktų. Paklausta, kas dažniausiai ateina pasiimti kitų žmonių nebenaudojamų daiktų, pašnekovė tikina pastebinti įvairaus amžiaus atstovų, mat ši iniciatyva – universali.

R. Janutėnienė atkreipia dėmesį, kad tokių stotelių Vilniaus regione planuojama įrengti 23. Didžioji dalis – 17 stotelių – bus įrengtos dar šiemet. Daiktus žmonės galės palikti ir atsiimti Vilniaus, Trakų, Elektrėnų, Šalčininkų, Švenčionių, Ukmergės ir Širvintų rajonuose.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.