...

Darius Lebedzinskas: „Dabar būna ekonomikos, o ateityje gali būti ir technologijų krizių“

Verslas

2015.11.27

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: .

Darius Lebedzinskas: „Dabar būna ekonomikos, o ateityje gali būti ir technologijų krizių“

NFQ grupės įkūrėjas - Darius Lebedzinskas. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Informacinės technologijos (IT) yra vienvaldis šiuolaikinio pasaulio vystymosi flagmanas ir vienas svarbiausių garantų. Jos skverbiasi į visas privataus gyvenimo ir verslo sritis. Tai patinka ne visiems, tačiau išvengti pokyčių pavyks nebent tiems, kas ryšis persikelti gyventi į itin nuošalų pasaulio kampelį. O likusieji galės mėgautis technologijų teikiamais pranašumais ir turės kovoti su kylančiais iššūkiais.

Saugumo klausimas dar neišspręstas

Be to, kad ateityje iškils klausimas, kaip žmonės, ypač vyresnioji karta, priims naujus IT sprendimus, atsiras ir begalė teisinių klausimų. Pasiteiravus, ar tai gali smarkiai sulėtinti valstybės vystymąsi, NFQ grupės įkūrėjas Darius Lebedzinskas tikina, kad novatoriški sprendimai keičia ne tik verslo modelius, bet ir teisinę sistemą.

„Stebiu, kokios diskusijos vyksta dėl „Uber“. Tai paprasta, bet geniali idėja, keičianti ir labai seną taksi verslo modelį, kuris atrodė amžinas. Taksistai išsigando ir išėjo protestuoti, tad politikai savo ruožtu uždraudė tokį verslo modelį kai kuriuose miestuose ar valstybėse. Panaši situacija yra su platforma „Airbnb“. Berlynas, Niujorkas piestu stojasi prieš ją, nes portalas sudavė didelį smūgį ten veikiančių viešbučių verslui“, – vardija pašnekovas.

„Manau, ateityje panašus likimas laukia ir vyriausybės. Ji bus suprantama tik kaip e. vyriausybė ir niekaip kitaip, o jos teikiamos paslaugos sukurs daug naujų verslo modelių bei paslaugų, net tokių, kurie konkuruos su pačia vyriausybe“

D. Lebedzinskas

Jo teigimu, nauji modeliai kelia galvos skausmą ir mokesčių inspekcijoms, nes vis sunkiau sužinoti apie gyventojų pajamas, gautas internetu. Taip pat ir politikams, kurie jaučiasi įkalinti tradicinio verslo ir rinkėjų gniaužtuose. Todėl įstatymų leidyba dažniausiai smarkiai vėluoja ir nespėja paskui IT naujoves. Ne išimtis ir saugumo klausimas.

Pasak D. Lebedzinsko, saugumas tikrai yra viena opiausių problemų, nes viskas sujungiama interneto technologijomis, todėl niekada nebus šimtaprocentinės apsaugos nuo programišių.

„Pažanga ateina į visas sritis. Dideli talentai dirba abiejose barikadų pusėse. Bet reikia mokėti įžvelgti ir teigiamą šio reikalo pusę – kibernetiniai nusikaltimai skatina pažangą – sukuriama vis naujesnių ir geresnių saugumo priemonių. Vis dėlto tai bus amžinos lenktynės be aiškaus nugalėtojo“, – svarsto IT verslo vilkas.

Jo teigimu, jeigu dabar kalbama apie ekonomikos krizes, kurios paliečia visą pasaulį, ateityje galima tikėtis ir didžiulių technologijų krizių. Jos suduos smūgį visai ekonomikai, žmonių sveikatai ar ekologijai.

Nesidairykime į kitus – tiesiog būkime lyderiai

Per pastaruosius dešimt metų IT sprendimai ir valstybės valdymas tapo neatsiejami. Tiesa, iki tobulumo dar trūksta gana daug, tačiau virsmas artėja. Pasak D. Lebedzinsko, anksčiau žmonės neįsivaizdavo, kad galima visus su banku susijusius reikalus sutvarkyti neinant į banko poskyrį. Tačiau dabar Lietuva turi vieną moderniausių e. bankininkystės sistemų pasaulyje.

„Manau, ateityje panašus likimas laukia ir vyriausybės. Ji bus suprantama tik kaip e. vyriausybė ir niekaip kitaip, o jos teikiamos paslaugos sukurs daug naujų verslo modelių bei paslaugų, net tokių, kurie konkuruos su pačia vyriausybe“, – tikina pašnekovas.

Paklaustas, į kokias valstybes Lietuvai reikia žiūrėti ir imti pavyzdį, kad greičiau pasiektų technologinę nirvaną, NFQ grupės įkūrėjas užtikrintai teigia, kad mūsų šalyje IT įsisavinamos labai greitai, todėl tampame šalimi, iš kurios jau dabar gali mokytis kiti.

„Nereikia dairytis į kitas šalis (pakaks linksniuoti Estiją), nes mes patys turime visas galimybes tapti novatoriškiausia šalimi Europoje. Kol kas šlubuoja lietuviški išradimai, labai mažai pateikiame išradimų patentų, tad šią sritį reikia skatinti. Jeigu norime tapti lyderiais, mums reikia ir didelių vietinių tarptautinių technologijų bendrovių, kurios garsintų Lietuvą“, – sako D. Lebedzinskas ir priduria, kad, norėdama technologijų verslą paskatinti labiau nei kitus verslus, valstybė turėtų jiems sudaryti geresnes sąlygas ir nustoti klaidžioti tarp skirtingų prioritetų.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.